Navigacija
Viber X logo

Profesor Adamo učestvovao na ERAZMUS+ trening sedmici

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prof. dr Stefano Adamo, rukovodilac Studijskog programa za italijanski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci,  od 12. do 17. novembra 2018. godine, učestvovao u ERAZMUS+ trening sedmici,  koju je organizovao partnerski Univerzitet u Poatjeu iz Francuske.

Na samom treningu raspravljalo se o brojnim temama, a fokus je bio stavljen na znanja potrebna za implementaciju evropskih projekata i povećanje izgleda za učešće u ovim programima razmjene. Učesnici su imali priliku, da razmijene iskustva sa kolegama i da budu informisani  u način sprovođenja naučno-istraživačkih procesa na jednom od vodećih francuskih i evropskih univerziteta.

Učesnicima su tako predstavljeni Studentski centar, kojim se naročito ponosi domaćinski Univerzitet u Poatjeu, a koji između ostalog posjeduje sopstvenu radio stanicu, muzički studio i studentsko pozorište sa preko dvije stotine mjesta. 

Bibliotečki centar “La Ruche”, u kojem studenti mogu da se sastaju u grupama i rade u privatnim prostorijama, bio je jedan od važnih elemenata posjete. Konačno, učesnicima su predstavljeni  elektronski aparati koji studentima sa fizičkim poteškoćama omogućavaju ili olakšavaju učešće u radu u svim akademskim aktivnostima.

Profesor Adamo, kaže da je ovaj trening dragocjeno iskustvo.

„Za pojedince kao i za institucije međunarodna saradnja i programi razmjene  su ključ za uspjeh u savremenom visoko konkurentnom akademskom svijetu. Javni univerziteti moraju proširiti svoju edukativnu i istraživačku ponudu  ukoliko žele da odgovore na potrebe savremenog naučnog i  obrazovnog tržišta. Povećan stepen saradnje sa tržištem rada i omogućavanje međunarodne razmjene jedna je od najboljih praksi koju ovi univerziteti mogu da usvoje'', kaže Adamo.

ERAZMUS+ razmjena  Univerziteta u Banjoj Luci sa Univerzitet u Poatjeu,  pokrenuta je 2015. godine, a drugi vidovi saradnje u kojima učestvuje naročito kadar i studenti sa Studijskog programa za francuski jezik i književnost i latinski jezik postoje još od 2011. godine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8246/IMG_20181115_102129.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8246/IMG_20181115_101811.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8246/IMG_20181113_104728.jpg