Navigacija
Viber X logo

Univerzitet u Banjoj Luci proslavio 43 godine rada

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanom akademijom održanom 7. novembra 2018. godine u Narodnom pozorištu Republike Srpske, Univerzitet u Banjoj Luci obilježio je 43 godine uspješnog rada i razvoja.

Obraćajući se gostima prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, kazao je da Univerzitet danas predstavlja vodeću visokoškolsku obrazovnu instituciju u Republici Srpskoj, sa najdužom tradicijom u obrazovanju akademskog kadra na ovim prostorima.

''Za 43 godine postojanja Univerziteta obrazovali smo stručnjake iz gotovo svih oblasti. Akademski građani koji su završili Univerzitet u Banjoj Luci uspješni su u svom radu na različitim pozicijama u Republici Srpskoj i u inostranstvu'', kazao je rektor i naglasio da se na Univerzitetu u proteklih godinu dana radilo mnogo i da je ostvaren vidan napredak u skoro svim oblastima. 

''Napredak je ostvaren zahvaljujući timskom radu rukovodstva Univerziteta, Senata, Upravnog odbora i rukovodstva fakulteta, svih zaposlenih i studenata'', kazao je rektor Gajanin i naglasio da se ulažu veliki napori u poboljšanje studentskog standarda i uslova studiranja. 

Kako kaže rektor Gajanin, angažmanom rukovodstva Univerziteta i članica, Vlade Republike Srpske, predsjednika Republike Srpske i studentskih organizacija, na Univerzitet su primljeni u radni odnos na mjesto asistenata naši najbolji studenti, dobitnici zlatne značke. 

Broj radova naših nastavnika i saradnika, po riječima rektora kontinuirano raste u međunarodnim bazama podataka. 

''Na prijedlog rukovodstva Univerziteta najboljim istraživačima dodijeljene su novčane nagrade za ostvarene rezultate objavljene u međunarodno referentnim časopisima. Univerzitet je ove godine dodijelio 33 novčane nagrade za naše nastavnike i saradnike. Jedini kriterijum koji je uticao na iznos novčane nagrade je kvalitet rada, odnosno visina faktora uticaja časopisa'', kazao je rektor i čestitao svim dobitnicima nagrada, i poželio im dalji uspjeh u radu i istraživanju.

''Takođe, želim da poručim svim članovima akademske zajednice da će Univerzitet i u budućnosti podržavati izvrsnost u nauci, te za te namjene izdvajati veća sredstva. Svakako, očekujemo i veći broj dobitnika nagrada na narednoj godišnjici Univerziteta'', govori Gajanin.

''Još jednom naglašavam, da uspjeh Univerziteta i svih članica zavisi prije svega od nas samih. Zavisi od međusobnog povjerenja, uvažavanja, razumijevanja, akademskog ponašanja svih zaposlenih. Bez navedenog nema napretka'', poručio je između ostalog rektor Univerziteta prof. Gajanin. 

Uvaženim zvanicama se obratio i Milorad Dodik, predsjednik RS i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je Univerzitet u Banjoj Luci, koji obilježava 43 godine rada, ostavio neizbrisiv pečat u razvoju Srpske i poručio da je potrebno uložiti još dosta napora i materijalnih sredstava da kapaciteti univerziteta budu ojačani i svrstani u red referentnih ustanova u regionu i svijetu.

“Mnogi studenti ovog univerziteta danas su na važnim mjestima, rukovode društvom i donose važne odluke, a tako će biti i u budućnosti. Mnogi od njih otišli su na prestižna mjesta diljem svijeta, što govori da ovdje imamo talenata, ali i sistem obrazovanja koji može da pripremi mlade studente”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske ocijenio je da je veoma važna činjenica da Banja Luka toliko godina ima svoj univerzitet.

“Naša javna politika jeste da podržimo javne univerzitete u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu. Smatramo da moramo uložiti još dosta napora i materijalnih sredstava da ojačamo kapacitete univerziteta i da ga svrstamo u red referentnih univerziteta u regionu i svijetu”, istakao je predsjednik Dodik.

“Ovdje sam da im čestitam Dan Univerziteta i poželim uspjeh svim profesorima i svim studentima na dobrobit grada, naroda i Republike Srpske u cijelosti”, rekao je predsjednik Dodik.

Zvanicama se obratio i Alen Šeranić, ministar nauke i tehnologije i v.d. ministra prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, po ovlašćenju predsjednice Vlade. Za govornicu sa lijepim riječima izašli su i prof. dr Dragan Antić, rektor Univerziteta u Nišu, kao i prof. dr Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru i predsjedavajući Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine.

Povlje i nagrade

Univerzitet je nagradio one koji su svojim zalaganjem nesebično doprinijeli razvoju naše visokošolske ustanove.

Tim povodom, rektor Gajanin je uručio Povelje Univerziteta: dr Zdenki Babić, profesoru Elektrotehničkog fakulteta, mr Seki Kuzmanović, direktoru Elektorkrajine, dr Milanu Skrobiću, penzionisanom profesoru Medicinskog faulteta, dr Nenadu Novakoviću i Gradskoj razvojnoj agenciji Banja Luka.

Takođe, Univerzitet je nagradio i studente generacije.

Prof. dr Strain Posavljak, prorektor za nastavu i studentska pitanja UNIBL, učučio je zlatne značke sa likom Nikole Tesle, za 17 studenata Univerziteta.

Svečanoj akademiji prisustvovali su brojni profesori i studenti Univerziteta, rektori i prorektori prijateljskih univerziteta, kao i predstavnici javnog i političkog života RS.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8186/IMG_1625.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8186/_OCP4172.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8186/_OCP4186.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8186/_OCP4197.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8186/_OCP4200.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8186/_OCP4212.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8186/_OCP4232.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8186/IMG_1492.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8186/IMG_1526.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8186/IMG_1557.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8186/IMG_1576.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8186/IMG_1579.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8186/IMG_1582.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8186/IMG_1584.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8186/IMG_1587.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8186/IMG_1599.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8186/IMG_1603.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8186/IMG_1622.jpg