Navigacija
Viber X logo

Manifestacija ''Skok preko kože'': Studenti primljeni u rudarsku profesiju

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Manifestacija "Skok preko kože" održana 14. decembra 2018. godine u organizaciji Rudarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci sa sjedištem u Prijedoru, predstavlja simboličnu ceremoniju prijema studenata prve i druge godine u rudarsku profesiju.

Prof. dr Vladimir Malbašić, dekan Rudarskog fakulteta, istakao je da se manifestacija održava osmi put i da se na ovaj način mladi studenti rudarstva simbolično uvode u časni rudarski stalež.

"Mladi su preuzeli tu aktivnost i malo je modifikovali i osavremenili, a zajedno sa našim studentima na današnjoj ceremoniji su prisutni i studenti iz Varaždina, Ljubljane, Zagreba, Beograda, Bora, Mitrovice, Štipa, a tu je i jedan student iz Bugarske", rekao je Malbašić na manifestaciji koja je ove godine održana u Pozorištu u Prijedoru.

Manifestacija `Skok preko kože` odvija se još od sedmog vijeka. Rudari su nekad preskakali preko okna, a mi danas to radimo simbolično, preko kože.

Prvi dio ceremonije, koja je zaštitni znak Rudarskog fakulteta je potraga za bruc-majorom . U potrazi za njim, 7. decembra stigli su čak do Banja Luke, tražili su ga kod resornog ministra u Vladi RS Petra Đokića. Pošto bruc majoranije bilo u resornom ministarstvu, uputili su se prema Rektoratu Univerziteta, ali im je prof. dr Goran Latinović, prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj, rekao da je bruc-major ipak u Prijedoru.

I konačno, u Prijedoru su ga i pronašli, a tu titulu ove godine nosi Nebojša Nikolić, diplomirani inženjer rudarstva.

"Bruc-major krije se od brucoša, jer ne želi da mu `pokvare ugled`, a kada ga pronađu, nakon velikog ubjeđivanja, pristaje da ih odvede do mjesta gdje će `skokom preko kože`, koja simbolizuje rudarsko okno, potvrditi svoj poziv", rekao je Nikolić.

On je dodao da mu je bila čast da baš on, kao stariji kolega uvede studente prve i druge godine u ovu časnu profesiju.

Među dvadesetak studenata koji su na ovoj ceremoniji i zvanično ušli u svijet rudarstva je i Mirjana Komosar sa prve godine geološkog inženjerstva na Rudarskom fakultetu.

"Meni je velika čast što sam učestvovala u ovoj akciji i divno je što sam postala rudar, jer to nije lako i ne može biti svako", rekla je Komosar.

"Skok preko kože" odvija se u Prijedoru od 2004. godine, riječ je o manifestaciji koja se dešava svake dvije godine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8333/large_bruc-major-04.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8333/large_bruc-major-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8333/large_bruc-major-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8333/large_bruc-major-03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8333/large_bruc-major-06.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8333/large_bruc-major-07.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8333/large_bruc-major-08.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8333/large_bruc-major-09.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8333/large_bruc-major-05.jpg