Navigacija
Viber X logo

Vebometriks lista: Univerzitet u Banjoj Luci na drugom mjestu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na najnovijoj Vebometriks listi (Webometrics Ranking of World Universities), Univerzitet u Banjoj Luci zadržao je drugo mjesto na listi univerziteta iz Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi u izvještaju za januar 2019. godine, Univerzitet u Banjoj Luci se nalazi na 3.407 poziciji u svijetu. Godinu dana ranije UNIBL je bio na 4. poziciji u Bosni i Hercegovini, a na svjetskom nivou bio je 3.546 poziciji.

Kada je riječ o Univerzitetima iz Bosne i Herecgovine, na prvom mjestu je Univerzitet u Sarajevu koji je na 1.782 mjestu u svijetu. Posmatrajući izvještaj za Srbiju, svakako treba naglasiti da je i dalje na prvom mjestu Univerzitet u Beogradu, koji je ove godine na 482 poziciji svjetskih univerziteta, a drugo mjesto i u ovom izvještaju je zauzeo Univerzitet u Novom Sadu, koji je na 1.080 mjestu.

Prvih 26 mjesta u svijetu na Vebometriks rang-listi zauzimaju uglavnom američki univerziteti. Prvi je Harvard, koji već godinama drži tu poziciju, odmah poslije njega je Univerzitet Stanford, a u stopu ih prati Masačusetski tehnološki institut (MIT).

Kada su u pitanju evropski univerziteti najbolje rangirani su Univerzitet u Oksfordu i Univerzitet u Kembridžu. 

Vebometriks lista je pokazatelj internet-vidljivosti, prisutnosti, otvorenosti i izvrsnosti/citiranosti univerziteta širom svijeta.

Vebometriks je svjetski priznata rang lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta. Cilj veb indikatora koji se koriste u metodologiji Vebometriksa je pružanje pouzdane i sveobuhvatne procjene globalnog učinka pojedinačnih univerziteta na osnovu njihovih aktivnosti i rezultata prisutnih na internetu, odnosno njihove relevantnosti i uticaja.

Vebometriks pozicija univerziteta zavisi od obima i kvaliteta dostupnog i transparentnog sadržaja koje ta akademska ustanova proizvede, od visoko citiranih veb publikacija, pa do svih drugih sadržaja koji uključuju izvještaje, konferencije, teze, seminare, digitalne biblioteke, i druge publikacije univerziteta i njegovih fakulteta, departmana, istraživača i studenata.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8437/Untitled-3.jpg