Navigacija
Viber X logo

Naučno-stručno savjetovanje na Ekonomskom fakultetu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Naučno-stručno savjetovanje na temu: „Geoekonomska politika snadbijevanja energijom zemalja Balkana u savremenim uslovima globalizacije i integracija, sa posebnim osvrtom na Srbiju i Republiku Srpsku“, biće održano 19. aprila 2019. godine u 11.00 časova na Ekonomskom fakultetu Univrziteta u Banjoj Luci.

Organizator predavanja je Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, Društvo ekonomista Beograda i Područna privredna komora u Banjoj Luci.

Obezbjeđenje proizvodnje i potrošnje električne energije je od bitnog značaja za ekonomski, tehnološki i geopolitički položaj i razvoj. To je veliki izazov za geoekonomsku politiku svake zemlje, a naročito malih i energetski zavisnih zemalja, koje su izložene stalnim pritiscima velikih sila i opterećene sukobima i nesporazumima, kao što je to slučaj sa zemljama Zapadnog Balkana.

Srbija i Republika Srpska se nalaze u posebnom i delikatnom položaju u snadbijevanju energijom. One su izložene stalnim turbulencijama globalizacije i regionalizacije koje se odvijaju između Evropske unije, koja je oskudna energentima, i Evroazijskog saveza, koji obiluje energentima.

Upravo je aktuelnost i značaj navedene problematike podstakao  organizatore  da okupe relevantne predavače iz Srbije i Republike Srpske te da kroz njihova izlaganja i diskusiju tokom pomenutog događaja ponude  odgovore na neka od gorućih pitanja u vezi sa postojećom i poželjnom geoekonomskom politikom proizvodnje i snadbijevanja energentima; energetskom  bezbjednošću, energetskom transformacijom i promjenama u strukturi potrošnje, neophodnošću razvoja strateškog partnerstva između zemalja Zapadnog Balkana u oblasti snadbijevanja energijom i drugim sličnim temama.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8806/ekonomija.jpg