Navigacija
Viber X logo

Studenti PMF-a posjetili m:tel

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Kao nastavak uspostavljanja uspješnih saradnji sa akademskom zajednicom, kompanija m:tel je  ugostila studente Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Ovim susretom je i zvanično započeta saradnja uokvirena ugovorom potpisanim između ove obrazovne institucije i m:tel-a.

Studente, u pratnji prof. dr Dragana Matića, ugostili su predstavnici Funkcije za Informacione tehnologije i Sektora za ljudske resurse, koji su predstavili profil kompanije, a kroz stručne teme su pokušali da prikažu ulogu informacionih tehnologija u savremenom telekom sistemu.

Boris Bardak, glavni inženjer za administraciju sistema, studentima je predstavio vSan data storage rješenje koje je implementirano u m:tel-u. Glavni inženjer za planiranje i realizaciju ICT servisa, Zoran Stojilković, ukratko je predstavio Huawei Cloud rješenje i iskoristio priliku da studentima prikaže kako izgleda uspostavljanje virtuelnog data centra, čemu ono služi i kada se koristi.

Kroz izlaganje “Od podatka do informacije – primjena analitike u poslovnom odlučivanju m:tel-a”, Siniša Roljić, glavni inženjer za poslovnu analitiku, prezentovao je studentima blisku tematiku prikupljanja, obrade podataka i izvještavanje, ali u poslovnom okruženju, s obzirom da su studenti u posjeti uglavnom bili informatičkog i matematičkog smjera.

Pored samih predavanja, studenti su imali priliku da vide i kako fizički izgleda Data centar u m:tel kompaniji.

Dodatno, inženjeri m:tel-a studentima su prezentovali i teme za stručnu praksu koju je moguće organizovati u m:tel-u. Upravo ovakva praksa predstavlja ključni vid saradnje PMF-a i m:tel-a, ali ostavlja i otvorene mogućnosti za sve vidove saradnje koja bi prvenstveno koristila studentima.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8805/pmf-mtel2-1024x768.jpg