Navigacija
Viber X logo

Šumarski fakultet – prva instutucija koordinator CEEPUS mreže

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Međunarodna komisija je 9. aprila 2019. godine prihvatila prijedlog CEEPUS mreže ''Managing forests for climate changes''.

Upravo je na ovaj način Šumarski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, postao prva visokoškolska ustanova iz BiH, koja će koordinisati rad cijele mreže.

''Formirana mreža ima za cilj obezbijediti finansijsku podršku razmjeni profesora, saradnika i studenata među ovim institucijama čime bi se značajno unapredila mobilnost. Planiranom razmjenom i stalnom komunikacijom, prije svega među nastavnicima i saradnicima, cilj je unaprijediti znanja i iskustava na veoma aktuelnu temu 'Značaj, uloga, gazdovanje i korišćenje šuma u kontekstu klimatskih promjena' '', navode na Šumarskom fakultetu i naglašavaju da ova mreža počinje funkcionisati od školske 2019/2020. godine

Dalje navodi i da su odobrene su kvote od strane Komisije za prvu školsku godinu očekujući da će sledeće godine biti veće sa namjerom članova ove mreže da se ista širi uključujući zainteresovane institucije iz drugih država. Riječ je o institucijama iz Austrije, Mađarske, Češke, Slovačke, Rumunije, Bugarske, ali i drugih zemalja.

Aktivnosti na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci vode dr Milan Mataruga, redovni  profesor, i dr Vanja Daničić, dr Branislav Cvjetković, viši asistenti.

Inače, u pripremi aplikacije kao partnerske institucije učestvovali su: Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu, Šumarski fakultet Univerziteta u Zagrebu, Šumarski fakultet Univerziteta u Skoplju, Institut za molekularnu genetiku i genetički inženjering Univerziteta u Beogradu, Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu Univerziteta u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu i Biotehnički fakultet Univerziteta u Ljubljani.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8781/111.jpg