Navigacija
Viber X logo

Stipendija Parlamenta Njemačke

Stipendije i programiUniverzitet u Banjoj Luci

Njemački Parlament (Bundestag) u saradnji sa Slobodnim univerzitetom Berlin, Humboldt-univerzitetom u Berlinu i Tehničkim univerzitetom Berlin svake godine dodjeljuje oko 120 stipendija za mlade apsolvente iz 28 država. 

IPS program traje sveukupno pet mjeseci (od 1. marta do 31. jula) i sastoji se od manifestacija, seminara i praktičnog rada kod jednog od poslanika njemačkog Bundestaga.

Stipendija uključuje mjesečnu naknadu od 450 evra, besplatan smještaj, kao i zdravstveno osiguranje, osiguranje od udesa i polisu osiguranja od odgovornosti. Pored toga, preuzimaju se i putnički troškovi dolaska i odlaska u i iz Berlina. Međunarodnu parlamentarnu stipendiju finansira njemački Bundestag.

Stipendisti prate svoje poslanike na sjednice komisija, frakcija i drugih tijela i pri tome dobivaju uvid u unutrašnje funkcionisanje, odnose i postupak rada Parlamenta.

Predviđena je takođe i jedna posjeta izbornoj jedinici poslanika.

Stipendisti su u ljetnom semestru upisani kao studenti Humboldt-univerziteta u Berlinu i po želji takođe mogu slušati predavanja na nekom od drugih univerziteta. Tokom ljetnog semestra oni mogu slušati i do dva predavanja na Humboldt-univerzitetu u Berlinu i jedno predavanje neke druge berlinske Visoke škole.

Dodatno učestvuju u jednom naučnom pratećem programu Slobodnog univerziteta, Humboldt-univerziteta i Tehničkog univerziteta.

Za učešće u programu potrebno je dobro poznavanje njemačkog jezika (minimalno nivo B2).

Krajnji rok za prijave je 31. juli 2019. godine, a dodatne informacije možete naći ovdje

Formulare za prijavu, više informacija, kao i kratki film o stipendiji možete naći na sljedećim adresama:
http://www.bundestag.de/ips
https://www.bundestag.de/europa_internationales/ips/bosnien-245028

Za dodatne informacije možete se obratiti Ambasadi Njemačke u BiH na adresu elektronske pošte: info@sarj.diplo.de.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8845/logo_ips.jpg