Navigacija
Viber X logo

Gostujuća predavanja profesorki sa Univerziteta u Torinu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prof. dr Ljiljana Banjanin i prof. dr Đulija Bazelika, sa Fakulteta za strane jezike i književnosti i moderne kulture Univerziteta u Torinu, od 23. do  30. maja 2019. godine održale su ciklus predavanja na Fililoškom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. 

Riječ je o predavanjima za studente italinaskog jezika, ali i drugih studijskih programa Filološkog fakulteta, a sve u organizaciji studjskog programa Italijanskog jezika i književnosti Filološkog fakulteta, koji je realizovao ERAZMUS + projekat razmjene studenata i akademskog osoblja sa Fakultetom za strane jezike i književnosti i moderne kulture Univerziteta u Torinu.

Profesorica Banjanin dugi niz godina istražuje slovensko-romanske književne i kulturne relacije, a njena predavanja na Filološkom obuhvatila su sljedeće tematske oblasti: romani i priče Ive Andrića u italijanskom prevodu, slika Italije kod slovenskih putopisaca i putnika u 19. i 20. vijeku, srpsko-italijanske književne veze u 19. i 20. vijeku.

Predavanja profesorice Bazelike bila su posvećena prevođenju, a fokus je bio na italijanskim prevodima sa slovenskih jezika. 

Pored gostujućih predavanja, organizovane su promotivne aktivnosti Univerziteta u Torinu i promocija ERAZUMUS + projekta. Svoja iskustva sa razmjene sa prisutnima su podijelile dvije studentkinje italijanistike koje su provele jedan semestar na razmjeni u Torinu, kao i dvoje studenata sa Univerziteta u Torinu koji su trenutno na razmjeni na Univerzitetu u Banjoj Luci, gdje uče srpski jezik i prate predavanja na Filološkom i Ekonomskom fakultetu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8993/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8993/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_1.jpg