Navigacija
Viber X logo

Održana Godišnja izložba radova studenata Akademije umjetnosti

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Godišnja izložba radova studenata studijskog programa likovnih umjetnosti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, održana je 19. juna 2019. godine.

Izložba je organizovana po 18. put, a ove godine je imala humanitarni karatker, jer će sredstva koja su prikupljena od prodaje studentskih radova biti uplaćena za pomoć istraživačkom radu na usavršavanju lijeka za Laforinu bolest. Tako su brojni posjetioci ove izložbe mogili da po simboličnim cijenama kupe reprodukcije slika, grafika i fotografija.

Na samom otvaranju izložbe prisutnima se obratio rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin, koji je i otvorio ovu izložbu.

,,Ovom prilikom želim da zahvalim nastavnicima, saradnicima i studentima što su ovom izložbom uzeli učešće u humanitarnoj akciji i dali svoj doprinos u otrkiću lijeka za Laforinu bolest”, naveo je rektor na ceremoniji organizivanoj ispred Akademije umjetnosti, poručivši da  Univerzitetu veoma znače ovakve aktivnosti.

Dekan Akademije umjetnosti, prof. dr Sanda Dodik, kaže da su izloženi su najbolji studentski radovi koje je odabrala komisija koju su činili profesori Akademije. Kako je navela riječ je o slikama, grafikama, crtežima, mozaicima, ikonama, fotografijama, te radovima iz oblasti grafičkog dizajna i intermedijalne umjetnosti. 

I ove godine od strane Akademije umjetnosti nagrađeni su autori najboljih radova. Iznad svega treba naglasiti da su uručene četiri glavne nagrade, a koje tradicionalno dodjeljuje Akademije umjetnosti. Tako je stručna komisija odlučila da nagradu Akademije umjetnosti za grafiku dodijeli studentu treće godine Milani Stijak. Nagradu za slikarstvo Akademije dobio je student četvrte godine Aleksandra Kuzmanović, dok je nagrada za Intermedijalnu umjetnost dodijeljena studenu četvrte godine grafičkog dizjana Diani Todić. Nagrada za rad iz oblasti grafičkog dizajna dodijeljena je studentu treće godine Milošu Despeniću.

Pored navedenih nagrada uručene su i nagrade koje dodjeljuju ustanove i institucije kulture i nezavisne galerije, među kojima su Kulturni centar Banski dvor, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, galerija Udruženja ,,Udas”, Centar za kulturu i obrazovanje Laktaši, Art klub ,,Prostor”, Muzej ,,Kozara” Prijedor, Kulturno-obrazovni centar Novi Grad. 

Skupu se obratila i dr Snježana Gajić, majka sestara Gajić, a koja se zahvalila rukovodstvu Univerziteta i Aakademije umjetnosti na podršci.

Prikazan film „Lica Lafore“

Nakon otvaranja izložbe na plaotu ispred Filozofskog fakulteta, prikazan je  i dokumentarni film „Lice Lafore“, autora Denisa Bojića. Riječ je o filmu koji govori o borbi porodice Gajić za pronalazak lijeka za Laforinu bolest.

Galerija fotografija sa izložbe nalazi se ovdje.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9054/godisnja_izlo%C5%BEba_akademija_umjetnosti___6_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9054/godisnja_izlo%C5%BEba_akademija_umjetnosti___21_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9054/godisnja_izlo%C5%BEba_akademija_umjetnosti___13_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9054/godisnja_izlo%C5%BEba_akademija_umjetnosti___23_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9054/godisnja_izlo%C5%BEba_akademija_umjetnosti___36_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9054/godisnja_izlo%C5%BEba_akademija_umjetnosti___11_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9054/godisnja_izlo%C5%BEba_akademija_umjetnosti___8_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9054/godisnja_izlo%C5%BEba_akademija_umjetnosti___18_.JPG