Navigacija
Viber X logo

Održano takmičenje u besjedništvu studenata Pravnog fakulteta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U amfiteatru Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, 27. juna 2019. godine, održano je XV takmičenje u besjedništvu studenata ovog fakulteta.

Inače, ovo takmičenje organizuje Centar za retoriku i govorništvo „Institutio oratoria“ Pravnog fakulteta, čiji je osnivač i rukovodilac prof. dr Nikola Mojović, dok su mentori u radu Olivera Ševo i Igor Popović, asistenti Pravnog fakulteta.

Publici se predstavilo 12 studenata, a koji su govorili u tri discipline: slobodna tema, zadata tema i improvizacija.

U prvoj disciplini nagradu su, zbog jednakog broj glasova, podijelili studenti druge godine Marko Romić i Igor Mirjanić. U disciplini zadata tema nagradu je dobila student treće godine Anita Granolić, koja je dobila i nagradu Saveza studenata Pravnog fakulteta za govor koji promoviše patriotske vrijednosti. U najtežoj disciplini, improvizaciji, nagradu je dobio student četvrte godine Nikola Duper. On je dobio i najznačajniju nagradu – nagradu publike, kao i nagradu Ombudsmena za ljudska prava koju je dodijelio prof. dr Ljubinko Mitrović.

Na početku takmičenja obratili su se dekan Pravnog fakultet prof. dr Željko Mirjanić i prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Goran Latinović i pozdravili sve prisutne. Ovom događaju, pored prorektora Latinovića, prisustvovao je i prorektor za nastavu i studentska pitanja prof. dr Strain Posavljak.

Nakon toga, uslijedilo je iznenađenje koje su bivši takmičari i članovi Centra priredili profesoru Mojoviću. Naime, oni su odlučili da prikupe, zapišu, objave i poklone profesoru Mojoviću knjigu besjeda sa prethodnih takmičenja. Inicijator ove ideje bio je advokatski pripravnik Đorđe Knežević, koji se prigodnim govorom obratio profesoru i publici.

Pored takmičara, muzičkim programom su se predstavili i članovi ansambla „Istočnik – Sveti Platon Banjalučki“, pod rukovodstvom profesora Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci Arsena Čarkića, kao i članovi Gradskog tamburaškog orkestra Banja Luka i Gradskog mješovitog hora ,,Jazavac'', na čelu sa dirigentom Zlatanom Mirićem. 

Centar se zahvalio na podršci gradonačelniku Grada Banja Luka Igoru Radojičiću, instituciji Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine i ombudsmenu prof. dr Ljubinku Mitroviću, Notarskoj komori Republike Srpske, Advokatskoj komori Republike Srpske i njenom predsjedniku Branislavu Rakiću, kao i Sberbanci a.d. Banja Luka.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9091/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9091/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B81.jpg