Navigacija
Viber X logo

Delegacija Poljoprivrednog fakulteta posjetila Univerzitet Vajštefan

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Delegacija Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, predvođena dekanom prof. dr Zlatanom Kovačevićem, boravila je od 23. do 29. juna 2019. godine na Univerzitetu Vajštefan u Njemačkoj.

Tokom posjete, delegacija Poljoprivrednog fakulteta je posjetila i kampuse Vajštefan univerziteta u Trisdorfu i Frajzingu.

Tom prilikom gosti sa Poljoprivrednog fakulteta su se upoznali sa organizacionom strukturom univerziteta domaćina i načinom izvođenja nastave, te posjetili neke od fakultetskih poligona i farmi na kojima studenti obavljaju praktičan dio nastave. Oba univerziteta imaju višegodišnju uspješnu saradnju, a u posljednje tri godine osam studenata sa Poljoprivrednog fakulteta UNIBL boravilo je na jednosemestralnoj praksi, tri studenta su učestvovala na jednosemestralnoj razmjeni u okviru studija prvog ciklusa, a tri studenta su pohađala master studije u Trisdorfu.

Rezultat te saradnje jeste mobilnost nastavnog osoblja u okviru ERASMUS+ programa i njegove KA1 komponente, tokom koje je u prethodne tri godine zabilježeno 26 odlazaka nastavnika i saradnika iz Banje Luke na Univerzitet u Trisdorfu. Takođe, zajednički je pripremljen prijedlog projekta za komponentu KA2 ERASMUS+ programa, koji je predat na ovogodišnji poziv.

U Trisdorfu su obavljeni razgovori sa prof. dr Johanesom Holznerom, koordinatorom programa međunarodnih master studija za zemlje Južne i Istočne Evrope, vezani za akreditaciju zajedničkog master program iz agromenadžmenta. Takođe u Frajzingu je razgovarano sa prof. dr Karstenom Lorzom, potpredsjednikom za međunarodnu saradnju, te dogovoreno intenziviranje saradnje dva univerziteta kroz realizaciju zajedničkih naučno-istraživačkih projekta i učešća na naučnim skupovima koje organizuju partnerski univerziteti.

U delegaciji Poljoprivrednog fakulteta koja je boravila u Njemačkoj bili su i prodekan za nastavu prof. dr Đorđe Savić, prodekan za naučno-istraživački rad i međunarodnu saradnju prof. dr Željko Vaško, ali i nastavno osoblje: prof. dr Miljan Cvetković, prof. dr Tatjana Jovanović Cvetković i mr Dragan Brković.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9110/poljoprivredni-njemacka.jpg