Navigacija
Viber X logo

Predstavljene mogućnosti ERAZMUS+ programa

Opšte

Studiranje u inostranstvu na prestižnim evropskim univerzitetima, učenje novih jezika, upoznavanje novih kultura i tradicija dio su prednosti studentskih razmjena u okviru ERAZMUS+ programa. Poručeno je to sa promocije ERAZMUS+ programa koji je održan 04. jula 2019. godine u Banjoj Luci, u organizaciji Info centra Evropske unije u BiH, u saradnji sa Univerzitetom u Banjoj Luci.

Bila je ovo prezentacija na kojoj su  studentima i akademskom osoblju predstavljene  nove mogućnosti ovog programa te je omogućena razmjena iskustava bivših studenata i korisnika ERAZMUS+ programa.

Univerzitet u Banjoj Luci, drugi najveći univerzitet u BiH, ima veliki broj univerziteta partnera, a broj zainteresovanih studenata za razmjenu i odlazak na neki od evropskih univerziteta raste iz godine u godinu. Kancelarija za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjoj Luci je prva adresa za sva studentska pitanja i nedoumice. 

„Tokom tri godine, od 2014. do 2017. godine, uradili različita istraživanja sa studentima i pitali ih koje prepreke vide da bi išli u razmjenu. Naveli su ih nekoliko, to su recimo nepoznavanje stranog jezika, neinformisanost i strah od toga da li će ispiti, ostvareni rezultati u inostranstvu biti priznati. Nakon čega je Univerzitet u Banjoj Luci radio na sistemskim rješenjima na otklanjanju ovih prepreka.“, rekla je viši stručni saradnik za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjoj Luci Jelena Rožić.

Sve veća zainteresovanost studenata iz Bosne i Hercegovine svjedoči o jačanju mobilnosti i olakšavanju studentima sticanje znanja i vještina koje tržište rada zahtjeva. Studenti i akademsko osoblje iz Bosne i Hercegovine sve više koriste brojne mogućnosti ERAZMUS+ programa, jednog od najuspješnijih programa Evropske unije.

Direktor ERAZMUS+ kancelarije u Bosni i Hercegovini Suad Muhibić, kaže da su glavni ciljevi programa pomoći visokoškolskim obrazovnim institucijama da unaprijede svoje kapacitete, modernizuju i poboljšaju nastavne planove i programe i upravljačke strukture.

Kako navodi, učešćem u programu se unapređuje međunarodna mobilnost, te je sve veća mobilnost studenata iz Bosne i Hercegovine jedna od najznačajnijih komponenti programa.

„Vi ulažete u svoje obrazovanje. Učešće u ERAZMUS+ programu je ključna odluka za vašu budućnost, upoznat ćete nove ljude i naučiti jako puno i time učiniti sebi najveću uslugu – ERAZMUS+ je vaša ulazna karta za Evropu i svijet,“ naglasio je Muhibić.

Studiranje u inostranstvu nije nepoznanica, već je nešto na što su ERAZMUS+ alumni studenti veoma ponosni. Njima je ERAZMUS+ iskustvo u potpunosti promijenilo shvatanje života i karijere i naučilo ih strpljenju i važnosti izlaska iz zone komfora.

Nadahnut pozitivnim iskustvima svojih prijatelja i želji da unaprijedi svoju biografiju međunarodnom razmjenom i novim vještinama, Veselin Radosavac, student master programa na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci je boravio na dvije ERAZMUS+ razmjene, na univerzitetima u Mariboru i na Kritu.

„Svi moji prijatelji su boravili na razmjenama i prenijeli odlična iskustva. Motivisali su me da odem na razmjenu,  proširim vidike i upoznam nove ljude i kulture. Doživio sam sve ono o čemu su mi pričali, i mislim čak i više te sam veoma zahvalan na ovoj mogućnosti,“ istakao je Radosavac.

Smanjenje nezaposlenosti mladih, promocija razvoja novih vještina, poticanje mladih za učešće u evropskoj demokratiji, podržavanje inovacija, saradnje i promocije mobilnosti mladih su razlozi zašto je ERAZMUS+ vrijedna prilika za učenike i visokoškolske institucije iz Bosne i Hercegovine. Udvostručenjem budžeta ERAZMUS+ programa za period 2021-2027. na 30 milijardi evra, Evropska unija nastoji osnažiti mlade ljude i ojačati evropski identitet.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9116/erasmus_4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9116/erasmus_5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9116/erasmus_6.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9116/erasmus_3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9116/erasmus_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9116/erasmus_1.jpg