Navigacija
Viber X logo

Predstavnici Poljoprivrednog i Rudarskog fakulteta učestvovali na radionicama o biogasu

Opšte

Predstavnici Poljoprivrednog i Rudarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, od 2. do 7. jula 2019. godine, učestvovali su na radionicama o mogućnostima korišćenja biogasa kao obnovljivog izvora energije, koje su održane na Vajštefan univerzitetu u Trisdorfu i Univerzitetu primijenjenih nauka u Ansbahu.

Riječ je o aktivnostima u okviru ključne akcije 1 ERAZMUS+ programa, kojima su  prisustvovali mr Jelena Davidović Gidas, mr Dragan Brković i dipl. inž. Mladen Babić kao predstavnici Poljoprivrednog fakulteta, te doc. dr Dražana Tošić i Vanja Banjac, kao predstavnici Rudarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Učesnici su imali priliku da se upoznaju  sa načinom, tehnologijom i ekonomičnošću proizvodnje biogasa. Posjetili su više postrojenja za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije iz biogasa, kao i proizvođače opreme za biogas postrojenja. Takođe, učesnici su tokom boravka imali priliku da nauče koristiti softver za pravljenje modela postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Kolege sa Vajštefan univerziteta i Univerziteta primijenjenih nauka su predstavile i nove trendove u istraživanju korištenja obnovljivih izvora energije, kao što su konverzija solarne energije u hidrogen i korišćenje ovog pogonskog goriva po potrebi ili pretvaranje hidrogena u električnu energiju kada su potrebne dodatne količine električne energije u sistemu snabdijevanja.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9134/E_Biogas-workshop.jpg