Navigacija
Viber X logo

Univerzitet u Banjoj Luci se predstavio na 24. Međunarodnom sajmu knjige

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na sinoć otvorenom 24. Međunarodnom sajmu knjige „Banja Luka 2019“ koji tradicionalno organizuje „Glas Srpske“ svoja izdanja posjetiocima je predstavio i Univerzitet u Banjoj Luci.

Prof. dr Goran Latinović, prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjoj Luci, podsjetio je da je sajam odlična prilika da se čitalačka publika upozna i sa izdanjima čiji autori dolaze iz akademske zajednice.

„Među izdanjima koje smo odlučili da predstavimo publici su udžbenici naših kolega, monografije, zbornici radova, naučni časopisi i druge razne publikacije“, rekao je  prorektor Latinović i naglasio da se na ovaj način na jednom mjestu može vidjeti izdavačka i suizdavačka djelatnost Univerziteta u Banjoj Luci. 

Kako je naveo, na štandu Univerziteta ove godine se može pronaći preko 300 naslova.

Otvaranje 24. Međunarodnog sajma 

Čast da otvori smotru pisane riječi pripala je književniku Vuli Žuriću, koji se u svom obraćanju osvrnuo na velikog književnika Simu Matavulja, na njegova putešestvija, stvaralački rad, te na djelo „Pilipenda“, koje je pisao za časopis „Zora“.

,,Mi smo se okupili u Banjoj Luci da još jednom potvrdimo koliko su knjige bile i ostale važne za opstanak jedne kulture. A naša kultura u ovoj godini obilježava osam vijekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i godišnjice smrti Danila Kiša, Milorada Pavića, Oskara Daviča i Rastka Petrovića. Neka i zato hala Borik u narednim danima bude mjesto gdje će se slaviti vjera u pisanu riječ’’, rekao je između ostalog Žurić i proglasio ovogodišnji sajam svečano otvorenim.

Na ceremoniji otvaranja govorila je i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, koja je navela da je književnost naroda najljepši izraz njegovog postojanja i trajanja i da treba biti ponosan na književno bogatstvo srpskog naroda.

Takođe, gospođa Trivić je navela da je jedno od strateških opredjeljenja ministarstva da njeguje jezik i pismo koji su nacionalni i kulturni identitet, zbog čega je veoma važno podržavati književnost, domaće izdavače i književnike i sve što njeguje pisanu riječ.

Sajam otvoren do 16. oktobra

Međunarodni sajam knjige „Banja Luka 2019“ održava se od 10. do 16. septembar 2019. godine u Sportskoj dvorani „Borik“. Radno vrijeme sajma je od 10.00 do 20.00 časova, a radno vrijeme posljednjeg dana je od 10.00 do 18.00 časova. Cijena ulaznice je jedna KM.

Ovogodišnji sajam prilika je da se posjetioci upoznaju sa novitetima u svijetu književnosti i novim izdanjima domaćih i regionalnih izdavača objavljenih tokom protekle godine, po povoljnijim i sniženim cijenama.

U okviru sajma biće priređeno i nekoliko panel-diskusija na kojima će učestvovati književnici, lingvisti, izdavači i profesori. U okviru 24. Međunarodnog sajma knjige biće održani i četvrti Međunarodni književni susreti u organizaciji Udruženja književnika Republike Srpske, a tokom trajanja sajma priređivane su i dnevne književne promocije aktuelnih izdanja.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9272/IMG_0194.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9272/IMG_0196.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9272/IMG_0200.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9272/IMG_0242.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9272/IMG_0229.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9272/IMG_0205.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9272/IMG_0209.jpg