Navigacija
Viber X logo

Poljoprivredni fakultet akreditovao dvije metode iz fitosanitarne oblasti

Opšte

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci uspješno je završio proces akreditacije metoda iz fitosanitarne oblasti prema ISO standardu 17025.

Radi se o dvije metode: ,,Detekcije fitoplazmi iz 16SrX i 16 SrXII grupe PCR/RFLP metodom i Stolbur i Flavescence doree fitoplazmi PCR metodom“ i ,,Ekstrakcija i detekcija cista Globodera spp.“.

Ovim povodom 01. oktobra 2019. godine održana je i proslava kojoj su prisustvovali: ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prof. dr Boris Pašalić, prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta  u Banjoj Luci prof. dr Goran Latinović, dekan Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Zlatan Kovačević, te zaposleni na Poljoprivrednom fakultetu.

Uspješnom akreditacijom metoda od strane Akreditacionog tijela BATA potvrđen je kvalitet usluge koji laboratorije Instituta za hortikulturu pružaju korisnicima, a o samom značaju metoda dovoljno govori činjenica da se akreditovane metode koriste za kontrolu prisustva karantinskih štetnih organizama u biljkama, materijalu biljnog porijekla, odnosno u supstratu i zemljištu, kako na graničnim prelazima tako i u unutrašnjosti Republike Srpske.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9346/logo-agro-unibl.jpg