Navigacija
Viber X logo

Održan klaster sastanak Erazmus+ CBHE projekata 

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Klaster sastanak Erazmus+ CBHE projekata modernizacije i razvoja studijskih programa u Bosni i Hercegovini, održan je  27. novembra 2019. godine u prostorijama Rektorata Univerziteta u Banjoj Luci. 

Prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjoj Lici, prof. dr  Biljana Antunović rekla je da Univerzitet u Banjoj Luci ima 89 uspješno realizovanih TEMPUS projekata, kao i šest Erazmus mundus, dok se trenutno realizuje 15 Erazmus+ CBHE projekata.

„U posljednjem pozivu odobrena su nam tri projekta, te ćemo na današnjem sastanku sa kolegama koji su modernizovali određene studijske programe razmijeniti iskustva“, rekla je ona. 

Po riječima direktora Erazmus+ kancelarije u BiH Suada Muhibića, SVNE projekti koje finasira EU odlična su prilika da se poboljšaju kapaciteti univerziteta, ali i da se omogući razmjena studenata i nastavnika sa univerzitetima u Evropi.

Muhibić je naveo da će tokom Klaster sastanka, biti prezentovano 12 projakata, koji se bave modernizacijom i razvojem studijskih programa.

„Cilj nam je da kroz razmjenu iskustava uočimo koji su to segmenti koje je  potrebno poboljšati,  kako bi projekti bili što efikasniji“, rekao je Muhibić.

On je napomenuo da je poziv za prijavu novih projekata otvoren prije nekoliko sedmica, te da u narednih nekoliko mjeseci očekuju nove prijedloge.

„Ovo je izuzetna prilika da projektnim aktivnostima poboljšamo kapacitete univerziteta, jer je budžet za Erazmus+ projekte uduplan za Zapadni Balkan, te imamo mnogo mogućnosti da naše univerzitete modernizujemo u skladu sa najboljim evropskim praksama, ali i da studentima omogućimo da studiraju u Evropi“, rekao je Muhibić.

On je naveo da budžet za jedan Erazmus+ SVNE projekat, u kojem učestvuje npr. oko 10 projektnih partnera iz sedam zemalja, iznosi od pola do milion evra. 

„Mogućnosti su velike, kako za nabavku opreme za univerzitete, u cilju proširenja kapaciteta, tako i za razmjenu studenata i profesora“, rekao je Muhibić.

Profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci dr Darko Golić, koji je koordinator projekta „Jačanje strategije medicine bola u zemljama Zapadnog Balkana“, kaže da ovaj projekat ima za cilj da poboljša dodiplomsku, a i postdiplomsku nastavu u oblasti medicine bola.

„Bol kao najčešći simptom nije dovoljno zastupljen u nastavnim programima, kako na fakultetu, tako i u toku specijalizacije, jer je samo pet časova povećeno ovom siptomu, što je veoma alarmanta situacija“, rekao je Golić.

On je naveo da su u okviru projekta dodijeljena sredstva za nabavku opreme za simulacioni centar, te je Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci dobio najsavremeniju opremu za sve interventne procedure u terapiji bola, a čija je vrijednost oko 45.000 evra. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9546/IMG_1873.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9546/IMG_1851.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9546/IMG_1862.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9546/IMG_1853.jpg