Navigacija
Viber X logo

Ozvaničena saradnja sa Istorijskim institutom i Institutom za savremenu istoriju

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Sporazumi o naučnoj i prosvjetno-kulturnoj saradnji Univerziteta u Banjoj Luci sa Istorijskim institutom i Institutom za savremenu istoriju iz Beograda, potpisani su 13. decembra 2019. godine u prostorijama Rektorata Univerziteta u Banjoj Luci.

Sporazume je u ime Univerziteta potpisao rektor, prof. dr Radoslav Gajanin. Potpisnik ispred Istorijskog instituta bio je direktor, prof. dr Aleksandar Rastović, a ispred Instututa za savremenu istoriju direktor, prof. dr Predrag Marković.

Dogovoreno je da će potpisnici, između ostalog, sarađivati na organizaciji promocija svojih izdanja. Takođe, u planu je i razmjena informacija o planovima i unapređenje aktivnosti za izradu zajedničkih projekata, a međusobno će se pomagati u realizaciji međunarodnih naučnoistraživačkih projekata. Plan je i da se zajednički sarađuje u organizaciji međunarodnih i nacionalnih naučnih skupova, seminara i sličnih aktivnosti. 

Razgovoru u Rektoratu i potpisivanju ovih dokumenata prisustvovao je prektor za naučnoistraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Goran Latinović, koji je inicirao zaključivanje sporazuma, zatim viši asistent Studijskog programa istorije na Filolozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci msr Nikola Ožegović, kao i naučnici iz Istorijskog instituta i Instituta za savremenu istoriju.

Po potpisivanju sporazuma, prof. dr Aleksandar Rastović i dr Biljana Vučetić održali su predavanja nastavnom osoblju i studentima istorije na Filozofskom fakultetu. Prethodnog dana, 12. decembra 2019, u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske predstavljena su neka od izdanja oba instituta. Pozdravni govor održao je akademik Drago Branković, a moderator je bio Nikola Ožegović. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9594/07_i_naslovna.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9594/01__5_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9594/02__4_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9594/03__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9594/04__4_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9594/05.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9594/06.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9594/08.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9594/09__1_.JPG