Navigacija
Viber X logo

Šumarski fakultet obilježio 27 godina rada

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanost povodom 27 godina rada i razvoja Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, održana je 27. decembra 2019. godine.

Tokom ove svečanosti promovisan je 31 diplomirani inženjer šumarstva i tri mastera šumarstva. 

Prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Biljana Antunović rekla je da, imajući u vidu priorodna bogatstva Republike Srpske, očekuje da ova visokoškolska ustanova uz kompetentnost nastavnog i naučnog kadra bude poluga razvoja šumarskog sektora u Republici Srpskoj.

Antunovićeva je navela da Šumarski fakultet postiže izvanredne rezultate u međunarodnoj saradnji organizovanjem i učešćem na međunarodnim naučnim konferencijama, kao i uspješnom realizacijom međunarodnih, naučno-istraživačkih i obrazovnih projekata.

Ona je prenijela poruku rektora Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr  Radoslava Gajanina da će u narednom periodu jedan od prioriteta rukovodstva ovog univerziteta biti rješavanje prostornih kapaciteta Šumarskog fakulteta.
U svom obraćanju, dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Vojislav  Dukić zaključio je da ovaj fakultet nastavlja put razvoja u savremenu visokoškolsku instituciju sposobnu da odgovori zahtjevima vremena u oblasti obrazovanja i naučno-istraživačkog rada. 

Akademiji je prisustvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić. Obraćajući se na svečanoj akademiji povodom 27 godina rada Šumarskog fakulteta UNIBL, Pašalić je rekao da je danas u šumarstvu u sektoru prerade drveta zaposleno više od 15.000 ljudi koji sa preko 4,5 odsto doprinose bruto društvenom proizvodu Republike Srpske.

,,Šume Republike Srpske i Šumarski fakultet su nezaobilazan faktor u ovoj oblasti iz najmanje dva razloga - zbog školovanja kadra i naučnoistraživačkog rada’’, naglasio je Pašalić.

On je apelovao da se uspostavi što bolja saradnja između akademske zajednice iz oblasti šumarstva i preduzeća ,,Šume Srpske’’, kako bi ono što se spozna u naučno-istraživačkom radu došlo do šumskih gazdinstava.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić rekao je da Banja Luka i Šumarski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, imaju dobru saradnju, koja se manifestovala kroz više zajedničkih projekata.

,,Prvi projekat koji smo zajedno realizovali je to što smo ovom fakultetu dodijelili jedan prostor u Poslovnoj zoni `Ramići` koji treba da posluži za praktičnu nastavu studenata’’, naveo je Talić. 

On je rekao da postoji saradnja i u oblasti održavanja zelenila i pošumljavanja na području grada. Prema njegovim riječima, jedan od ciljeva Strategije razvoja grada Banja Luka je zeleni grad, u okviru kojeg je moguća dalja saradnja sa Šumarskim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci.

Pristunim se obratio i generalni direktor preduzeća "Šume Republike Srpske" Slaven Gojković koji je rekao  da ovo preduzeće podržava Šumarski fakultet, posebno u pogledu kvalitetnog i stručnog osposobljavanja kadra potrebnog ovom preduzeću.

On je rekao da će preduzeće u ovoj godini dodijeliti tri stipendije najboljim studentima druge, treće i četvrte godine ovog fakulteta.

Podsjetimo i na to da je Šumarski fakulteta  osnovan 1992. godine, a prva generacija studenata upisana je školske 1993/94. godine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9646/IMG_2112__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9646/IMG_2117__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9646/IMG_2131__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9646/IMG_2136__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9646/IMG_2143__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9646/IMG_2158__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9646/IMG_2165__1_.JPG