Navigacija
Viber X logo

Održan uvodni sastanak u sklopu ,,Viral’’ projekta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Uvodni sastanak u sklopu koordinatorskog projekta pod nazivom „Viral“, održan je 21. januara 2020. godine u prostorijama Rektorata Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL).

Kako je navela prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju prof. dr Biljana Antunović, jedan od strateških ciljeva Univerzitet u Banjoj Luci jeste da bude pouzdan partner privredi, a kroz ovaj projekat će biti ostvarena ta sprega. Ona je istakla da je „Viral“ prvi koordinatorski projekat na Univerzitetu u Banjoj Luci kada je riječ o projektima izgradnje kapaciteta i da je veoma značajan za ovu visokoškolsku ustanovu. 

„Nakon više od 100 realizovanih projekata iz oblasti obrazovanja ,,Tempus’’ i ,,Erazmus+’’, akumulirali smo dovoljno znanja da možemo koordinisati jedan ovakav projekat“, rekla je prof. dr Biljana Antunović i navela da je sam projekat direktno u vezi sa strateškim ciljevima Univerziteta i resornog ministarstva, a to je internacionalizacija visokog obrazovanja. 

,,S obzirom na veliki međunarodni konzorcijum koji čine naši partneri iz regiona  Srbije, Crne Gore, Slovenije, ali i Rumunije i Holandije, bićemo u mogućnosti da napravimo dodatne veze kada je u pitanju nauka i istraživanje’’, naglasila je prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju prof. dr Biljana Antunović. 

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci  dr Miljan Cvetković rekao je da „Viral“ projekat podrazumijeva vrednovanje informaciono-komunikacionih tehnologija u poljoprivredi. 

On je istakao da je nosilac „Viral“ projekta Univerzitet u Banjoj Luci sa svojim organizacionim jedinicama - Poljoprivrednim i Elektrotehničkim fakultetom, naglasivši da je ovo prvi koordinatorski projekat. Cvetković je naveo da  ,,Viral’’  realizuje konzorcijum od 17 partnera, među kojima preovladavaju visokoškolske ustanove iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, dodavši da su uključene i nevladine organizacije i velike kompanije iz oblasti poljoprivrede, što daje dobru osnovu za pokretanje istraživanja u ovom sektoru.  Po njegovim riječima, u ovom  projektu partneri iz Evropske unije su univerzitet u Vageningenu (Holandija), te univerziteti u Mariboru i Bukureštu. 

„Projekat ima za cilj i da na neki način ojača poziciju studenata poljoprivrede, jer kroz određeno neformalno, dodatno obrazovanje u ovoj oblasti željeli bismo da smanjimo jaz između onog što oni dobijaju kao znanje na poljoprivrednim fakultetima i onoga što se danas traži u savremenom agraru”, rekao je profesor Cvetković. 
On je naveo da ,,Viral’’ projekat traje tri godine, te da je njegova ukupna vrijednost oko 900.000 evra. 

Po riječima direktora Erazmus+ kancelarije u BiH Suada Muhibića, cilj ovog, kao i drugih Erazmus projekata jeste modernizacija sistema visokog obrazovanja kroz saradnju sa partnerskim univerzitetima iz Evrope. 

„Imamo i druge vrste projekata koji se paralelno sa ovim projektom realizuju u okviru Erasmus+ programa, a koji podstiču razmjenu nastavnika i studenata kako bi stekli što više znanja, iskustva i vještina koje će im pomoći da budu moderniji i konkurentniji“, istakao je Muhibić.  
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9675/IMG_2214.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9675/IMG_2211.JPG