Navigacija
Viber X logo

Proslavljena kineska Nova godina

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Bogatim programom koji su izveli polaznici Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci, 25. januara 2020. godine u Kulturnom centru ,,Banski dvor’’ proslavljena je kineska Nova godina.

Za proslavu kineske Nove godine u Banjoj Luci,  priređen je bogat program koji su izveli polaznici Konfucijevog instituta i tako obilježili ulazak u godinu pacova - 2020. Prema kineskom lunarnom kalendaru, kineska Nova godina ili Praznik proljeća ove godine je obilježena 25. januara. Organizatori su pripremili novogodišnji program koji je spoj tradicionalnog i modernog, a učesnici u programu  bili su profesori i polaznici Konfucijevog instituta, kao i učenici osnovnih i srednjih škola sa kojima Konfucijev institut ima saradnju.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin rekao je da Konfucijev institut prvi u Evropi po svojim aktivnostima, što je za pohvalu s obzirom da je i jedan od najmlađih.

Rektor Gajanin je istakao da je institut imao puno aktivnosti otkako je osnovan, a kao posebno važno je naglasio izučavanje kineskog jezika.

Prema njegovim riječima, kroz ovaj institut približavaju se kultura, tradicija i običaji Kine i Srpske, a imao je i niz aktivnosti gdje se radilo na približavanju kulture dva naroda.

,,Ove godine imamo ambiciozne planove, najavili smo otvaranje Konfucijeve učionice u banjolučkoj Gimnaziji, a mislim da ćemo uspjeti pokrenuti studijski program izučavanja kineskog jezika u okviru Filološkog fakulteta, pri čemu imamo podršku institucija, Vlade, resornog ministarstva, predsjednika Republike’’, rekao je rektor Gajanin i naglasio da Konfucijev institut ove godine obilježava dvije godine uspješnog rada.

Zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić rekao je da su za Banja Luka od važnosti i obilježavanje dvije godine od osnivanja instituta i proslava kineske Nove godine, jer to govori da je dobar domaćin i da ima šta da ponudi, ali i da može graditi prijateljstva sa značajnim ekonomijama i društvenim zajednicama, kao što je Kina.

Amidžić je naveo da je Banja Luka na vrijeme prepoznala činjenicu da jedna petina svjetske populacije govori kineski, te će maksimalno podržati napore Univerziteta i pružiti svima priliku da njeguju svoju kulturu.

Profesor kineskog jezika na Konfucijevom institutu Univerziteta u Banjoj Luci Gao Jang pojasnila je da se kineska Nova godina tradicionalno proslavlja u krugu porodice, pri čemu se uživa u prazničkoj trpezi koju svi zajedno spreme.

Važno je, dodala je, da se na vrata i zidove ispisuju dobre želje za ukućane i da se u crvenim kovertama djeci i unucima poklanja novac.

,,Ovo će biti godina pacova, što znači da će biti uspješna i da će donijeti bogatstvo, ali i ljubavi i sreće’’, napomenula je Gao Jang.

Proslava kineske Nove godine, u organizaciji Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci i Kulturnog centra ,,Banski dvor’’, prisustvovali su ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, prorektori Univerziteta, dekani i profesori organizacionih jedinica Univerziteta i druge ugledne zvanice.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9694/kineska-nova-godina-05.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9694/kineska-nova-godina-04.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9694/kineska-nova-godina-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9694/kineska-nova-godina-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9694/kineska-nova-godina-03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9694/kineska-nova-godina-06.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9694/kineska-nova-godina-07.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9694/kineska-nova-godina-08.jpg