Navigacija
Viber X logo

Misija šumarstva Svjetske banke posjetila Šumarski fakultet

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Delegacija Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) razgovarala je 05. februara 2020. godine, sa članovima Misije šumarstva Svjetske banke, o stanju u šumarskom sektoru.

Tokom sastanka održanom u prostorijama Šumarskog fakulteta UNIBL, bilo je riječi o mogućnostima i ciljevima dalje podrške Svjetske banke šumarskom sektoru BiH, a sa posebnim fokusom na ekonomske usluge i ukupnu modernizaciju i konkurentnost šumarskog sektora. 

Predstavnici Šumarskog fakulteta su goste upoznali sa stanjem u sektoru šumarstva i prerade drveta u Republici Srpskoj, sa posebnim osvrtom na zakonsku regulativu, reorganizaciju JPŠ ,,Šume Republike Srpske”. Bila je ovo prilika da se članovi Misije šumarstva upoznaju i sa problematikom diferencijalne rente i klasifikacije šumskih gazdinstava, cijena proizvoda šumarstva, odnosa sa drvoprerađivačkim sektorom, kao i sa izvorima finansiranja sektora šumarstva, te o korišćenju nedrvnih šumskih proizvoda, ali i ostalim ekonomsko-organizacionim aspektima važnim za razvoj sektora. Posebno je istaknuta problematika inventure šuma na velikim površinama, za koju su predstavnici Misije izrazili poseban interes.

Rukovodilac Misije Svjetske banke Tuka Kastren, izrazio je zadovoljstvo aktivnim uključivanjem predstavnika Univerziteta u identifikovanje osnovnih problema u sektoru šumarstva. S druge strane, predstavnici Šumarskog fakulteta istakli su stav da probleme u ovom, kao i u drugim sektorima, ne bi trebalo rješavati bez aktivnog angažovanja predstavnika akademske zajednice, jer kako je navedeno tokom sastanka samo uključivanjem svih interesnih grupa može dobiti realna perspektiva problema, ali i mogućih rješenja.

U delegaciji Misije šumarstva pored rukovodioca, bili su i Rajseh Koirola, Klas Sander i Una Đikić, dok su domaćini bili dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Vojislav Dukić, doc. dr Dragan Čomić i doc. dr Dane Marčeta.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9755/sumarski_fakultet_unibl.jpg