Navigacija
Viber X logo

Predavanja o kategorizaciji naučnih časopisa

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Filozofski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci tokom ovog mjeseca organizuje dva predavanja o kategorizaciji naučnih časopisa.

Riječ je o predavanjima koje će održati doc. dr Siniša Subotić, a prvo predavanje „Uvod u evaluaciju naučnog učinka i kategorizaciju naučnih časopisa“ zakazano je za 19. februar 2020. godine, sa početkom u 12.00 časova u amfiteatru 203 na Filozofskom fakultetu.

Ovo predavanje će se fokusirati na osnovne aspekte scijentometrije i razjasniće nedoumice poput toga šta su i koje baze postoje, koji indeksi i izvještaji postoje, šta je, čemu služi i koje su limitacije impakt faktora i citatno zasnovanih parametara, uz komparaciju tradicionalnog citatnog modela naučne evaluacije sa novijim, tzv. altmetrik pristupom. Prilika je ovo i da se osvrne na referentni naučni učinak javnih univerziteta iz Republike Srpske po različitim kategorijama.

Drugo predavanje koje će biti održano 26. februara u amfiteatru 203 Filozofskog fakulteta, sa početkom u 12.00 časova nosi naziv „Kategorizacija i rangiranje naučnih časopisa i predatorski časopisi“. U fokusu ovog predavanja su problematični, nelegitimni i često doslovno prevarantski naučni časopisi, ali  i njihovi izdavači, te praktične preporuke za njihovu identifikaciju i diferencijaciju u odnosu na legitimne naučne časopise. Biće ovo prilika i da se osvrne na postupak rangiranja i kategorizacije naučnih časopisa kod nas i u svijetu, uz posebnu pažnju posvećenu postupku kategorizacije naučnih časopisa u Republici Srpskoj. Na oba predavanja biće moguće i postavljati pitanja, a planirane su i diskusije.

Doc. dr Siniša Subotić je predavač na Prirodno-matematičkom fakultetu i na studijskom programu Psihologija na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, dugogodišnji je naučni saradnik i konsultant CEON-a iz Beograda i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske za pitanja naučne evaluacije i kategorizacije časopisa i predsjednik Komisije za kategorizaciju naučnih časopisa iz Republike Srpske.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9789/13851744.jpg