Навигација

СРС-44 - Теорије и модели психосоцијалног рада

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмСоцијални рад
НазивТеорије и модели психосоцијалног рада
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
СРС-44обавезан73П + 2В6.0
Наставници
Наставник (предавач)
    Наставник/сарадник (вежбе)
      Условљност другим предметимаОблик условљености
      Уписн седми семетар
      Циљеви изучавања предмета
      Стицање основних знања о психосоцијалном раду и релевантним теоријским правацима.
      Исходи учења (стечена знања)
      Усвојена основна знања о релевантним правацима психолошког савјетовања; спознаја о предностима/слабостима појединих теоријских праваца; оспособљавање за одабир психосоцијалног приступа сходно потребама и проблемима клијената социјалног рада; стицање предзнања за продубљивање спознаја и вјештина у третману особа које се сусрећу са проблемом психосоцијалног функционисања и опасношћу трајног нарушавања менталоног здрвља; осособљавање за пружање услуга савјетовања у пракси социјалног рада путем индивидуалног и тимског рада.
      Садржај предмета
      Однос психологије и социјалног рада; Појам психосоцијалног рада и психолошког савјетовања; Савремени концепт менталног здравља и потешкоће у психосоцијалном функционисању; Рањивост, отпорност, резилијентност, превладавање психолошких потешкоћа; Психоаналитичка теорија и терапија; Персоналистичка теорија и психотерапија; Когнитивно-бихејвиорална теорија и терапија; Егзистенцијалистичке теорије и психолошки третман; Хуманистички приступ: Терапија усредоточена на клијента; Гешталт теорија и терапија; Теорија избора и реалитетна терапија; Системска теорија и терапија породичних система; Феминистички приступ; Интегративно стајалиште; Етички и мултикултурални аспекти у примјени појединих теорија и модела.
      Методе извођења наставе
      Настава на предмету ће се изводити представљањем тема у виду предавања, пауер-поинт презентација, прораде конкретних случајева из праксе, разговором о питањима из наставне материје, читањем заданих материјала, писањем колоквија и радова из предиспитних обавеза. Темељна предметна обавеза за све студенте је редовно похађање наставе, читање наставних материјала и савладавање предиспитних обавеза у току семестра.
      Литература
      1. Corey, G. (2004). Teorija i praksa psihološkog savjetovanja i psihoterapije, Jastrebarsko: Naklada Slap, str. 66-519;
      2. Петровић, Ј. (2016). Психотерапијске основе психосоцијалног рада, скрипта. Бања Лука: Факултет политичких наука
      3. Ajduković, M. Kajvert, L. (2004 ). Supervizija u psihosocijalnom radu. Zagreb: Društvo za psihološku pomoć, str. 13-35.
      4. Srna, J. (2012). Psihoterapija i savetovanje - teorija, praksa, istraživanje, Beograd: Zavod za udžbenike;
      5. Frankl V. (1987). Nečujan vapaj za smislom, Zagreb: Naprijed
      Облици провере знања и оцењивање
      Коначна оцјена из предмета се изводи сабирањем успјеха постигнутог на свим елементима провјере знања, односно сабирањем бодова из предиспитних обавеза (максимално 50) и бодова из испита (максимално 50). Предиспитне обавезе се састоје из: два (2) колоквија (по 20 бодова), једног (1) семинарског рада или усменог презентовања рада на задану тему (5 бодова) и уредног похађања наставе (5 бодова). На предиспитним обавезама може се укупно освојити највише 50 бодова.
      Посебна назнака
      -