Navigacija
Viber X logo

Rektor Univerziteta Primorska sa saradnicima u radnoj posjeti našem Univerzitetu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Delegacija Univerziteta Primorska iz Kopra, Slovenija na čelu sa rektorom prof. dr Draganom Marušićem boravila je 27. i 28 . marta na Univerzitetu u Banjoj Luci.  

Prvog dana njihove posjete, goste sa partnerskog univerziteta iz Slovenije primio je rektor prof. dr Milan Mataruga sa saradnicima: prorektorom za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju prof. dr Biljanom Antunović i prorektorom za nastavu i studentska pitanja prof. dr Strainom Posavljakom,  a sastanku je prisustvovao i prodekan za naučno-istraživački rad Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Duško Jojić.

Delegaciju Univerziteta Primorska, osim rektora činili su: prof. dr. Rok Strašek, prorektor za finansije, prof. dr Klavdija Kutnar, dekan Fakulteta za matematiku, informatiku i informacione tehnologije i prof. dr Andreja Kutnar, šef Odjeljenja za tehnologiju u Institutu „Andrej Marušić“ Univerziteta Primorska. 

Sastanak je organizovan u namjeri da se konkretizuje saradnja definisana okvirnim sporazumom o saradnji dvije institucije zaključenim 2014. godine, pri čemu je akcenat stavljen na projektne aktivnosti Univerziteta Primorska  finansirane kroz program Horizont 2020 i druge strukturne investicione fondove koje su dostupne subjektima iz Slovenije kao članice Evropske unije i na mogućnost uključivanja našeg Univerziteta u neke od tih projekata.

Predstavnici koparskog univerziteta predstavili su ovom prilikom Centar izvrsnosti za istraživanje i inovacije u oblasti obnovljivih materijala i zdrave životne sredine nastalog u okviru istoimenog projekta u kojeme je Univerzitet Primorska vodeći partner i suosnivač Centra (Renewable Materials and healthy environments research and innovation centre of Excellence-InnoRenew CoE). Takođe, upoznali su  domaćine sa aktivnostima i ciljevima "žive laboratorije" za inovativne obnovljive materijale ( Innovative Renewable Materials Uses living laboratory- LL InnoRenew),  u kojoj su partneri 68 različitih nacionalnih i međunarodnih istraživačkih i razvojnih institucija, uključujući i univerzitete,  malih i srednjih preduzeća, velikih kompanija, agencija i drugih članova iz 23 zemlje (Slovenije, ostalih zemalja Evropske unije, zemalja ovog regiona, Rusije, Novog Zelanda, SAD…).

Budući da je rukovodstvo našeg univerziteta izrazilo spremnost da se uključi u pomenuti istraživači koncept, dogovoreno je da se u skorije vrijeme pokrenu formalni koraci, tj. dostavi pismo namjere.

Na sastanku je bilo riječi i o aktuelnim obrazovnim projektima na dvije visokoškolske institucije, prvenstveno onim u okviru programa Erazmus mundus i Erazmus +, kao i mogućnostima unapređenja međusobne razmjene osoblja i studenta, te organizovanju gostujućih predavanja. 

Takođe, razgovarano je o značaju internacionalizacije i  interdisciplinarnosti studijskih programa, te su predstavljeni neki od takvih programa na drugom i trećem ciklusu studiju na oba univerziteta. 

Predstavnici Univerziteta Primorska, upoznali su domaćine da su suorganizatori osmog Evropskog kongresa matematičara, koji će biti održan 2020. godine, što je, kako su istakli,  dobra prilika da matematičari sa prostora Balkana postanu „vidljiviji“, te su uputili poziv matematičarima sa našeg Univerziteta da se prijave za učešće.

U okviru posjete delegacije Univerziteta Primorska, rektor ove visokoškolske institucije prof. dr Dragan Marušić održao je 28. marta 2017. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu predavanje na temu "Symmetry in graphs" za studente ovog i drugih fakulteta našeg Univerziteta.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6368/cetvrta.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6368/treca.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6368/druga.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6368/PRVA.JPG