Navigation

S-17 - Metodologija društvenih nauka

Course specification
Type of study Bachelor academic studies
Study programme
Course title Metodologija društvenih nauka
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
S-17 mandatory 3 3L + 1E 6.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
    Prerequisite Form of prerequisites
    Upisana druga godina studija
    Learning objectives
    Predmet u uvodnom dijelu obuhvata razmatranje epistemoloških principa društvenih nauka relevantnih za istraživanja, odnosa teorijskih stanovišta prema metodu istraživanja, etičkih aspekata tokom istraživanja u društvenim naukama. U drugom dijelu se razmatraju teorijski pristupi u procesu naučnog saznanja u sociološkim istraživanjima. U trećem dijelu se razmatra pripremanje i planiranje naučno-istraživačkog rada. U četvrtom dijelu se proučavaju istraživački instrumenti. U završnom dijelu se proučava izrada izvještaja o istraživanju i rezultatima istraživanja.
    Learning outcomes
    Studenti će upoznati osnove naučnih istraživanja u društvenim naukama. Biće u stanju da definišu istraživačke probleme, ukažu na njihovu teorijsku i praktičnu relevantnost, formiraju konceptualni okvir istraživanja i hipoteze koje istraživanje ima za cilj da provjeri. Time će se ostvariti pretpostavke za usvajanje znanja o ključnim metodima i tehnikama istraživanja.
    Content
    1. Pojam i predmet metodologije 2. Određenje naučnog metoda 3. Sastavni dijelovi metodologije 4. Odnos metodologije i srodnih disciplina 5. Izvori metodoloških saznanja 6. Epistemološki osnovi društvenih nauka 7. Proces naučnog saznanja u sociološkim istraživanjima 8. Izrada istraživačkog projekta 9. Planiranje istraživanja 10. Realizacija istraživanja 11. Načini prikupljanja podataka 12. Sređivanje, obrada i analiza podataka 13. Provjera hipoteza i zaključivanje 14. saopštavanje istraživačkih rezultata 15. Izrada izvještaja o istraživanju
    Teaching Methods
    Nastava na predmetu će se izvoditi predstavljanjem tema i razgovorom o pitanjima iz nastavne materije, kao i čitanjem zadatih materijala i pisanjem kolokvijuma i radova iz predispitnih obaveza. Osnovna predmetna obaveza je redovno pohađanje nastave, čitanje nastavnih materijala i pisanje predispitnih obaveza. Da bi stekao uslov za ovjeru urednog pohađanja predmeta, student može ukupno izostati najviše tri sedmice sa nastave.
    Literature
    1. Milosavljević M., Radosavljević I. 2013. Osnovi metodologije političkih nauka, Službeni glasnik, Beograd (Original title)
    2. Bogdanović Marija 1993. Metodološke studije, Institut za političke studije, Beograd (Original title)
    3. Ilić Vladimir 2004. Uporedno proučavanje društvenih pojava, u: Etno-kulturološki zbornik, IX (Original title)
    4. Ilić Vladimir 2000. Kvalitativni i kvantitativni pristup u uporednom istraživanju, Sociologija, broj 2 (Original title)
    5. Pečujlić Miroslav 1976. Metodologija društvenih nauka, Službeni list SFRJ, Beograd (Original title)
    Evaluation and grading
    Predispitne obaveze se sastoje iz: prvog kolokvijuma (0-20 bodova), drugog kolokvijuma (0-20 bodova), seminarskog rada na zadatu temu (0-5 bodova), prisustva nastavi (0-5 bodova). Na predispitnim obavezama se može osvojiti 0-50 bodova. Završni ispit nosi 0-50 bodova. Bodovi iz predispitnih obaveza važe u toku tekuće školske godine.