Navigation

MK-5 - Poslovno komuniciranje

Course specification
Type of study Master academic studies
Study programme
Course title Poslovno komuniciranje
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
MK-5 mandatory 1 3L + 1E 5.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
Prerequisite Form of prerequisites
Learning objectives
Upoznavanje studenata sa konceptom poslovne komunikacije i obučavanje za planiranje, realizaciju i kontrolu aktivnosti poslovne komunikacije.
Learning outcomes
Unapređenje znanja i sposbnosti za osmišljavanje i realizaciju aktivnosti poslovne komunikacije i unapređenje vJeštine poslovne komunikacije.
Content
1. Uvod u poslovnu komunikaciju 2. Karakteristike komunikacije 3. Organizacijska komunikacija 4. Komunikacija i organizacijska kultura 5. Izazovi poslovnog komuniciranja 6. Oblici i modeli poslovne komunikacije 7. Moguće prepreke u komunikaciji i načini njihovog savladavanja 8. Komunikacijske vještine 9. Strategije komunikacijskog djelovanja 10. Odnosi s javnošću 11. Krizno komuniciranje 12. Analiza poslovne situacije i prikupljanje informacija 13. Planiranje i pisanje poslovnih poruka 14. Poslovna komunikacija i etika 15. Zaključna razmatranja
Teaching Methods
Predavanja i vježbe sa interaktivnim učenjem. Interaktivno učenje po grupama. Pisani seminarski radovi. Usmeni komentari i kraće prezentacije na času.
Literature
  1. Duraković, Jasna (2019) Poslovno komuniciranje u novomedijskom okruženju - El. knjiga. - Sarajevo: Fakultet političkih nauka. (Original title)
  2. Lamza Maronić, Maja i Glavaš, Jerko (2008) Poslovno komuniciranje – Studio HS Internet d.o.o. Osijek: Ekonomski fakultet. (Original title)
  3. Dobrijević, Gordana (2017) Poslovno komuniciranje i pregovaranje. Beograd: Univerzitet Singidunum. (Original title)
  4. Kostić-Stanković, Milica (2011) Integrisane poslovne komunikacije. Beograd: FON. (Original title)
Evaluation and grading
Provjera znanja vršće se tokom semestra, u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra pristupitisvi studenti koji su ispunili predispitne obaveze. Završni ispit se organizuje usmeno. Predispitne obaveze se sastoje iz: dva (2) kolokvija (prikaz knjige i strategija komuniciranja) (po 20 bodova), aktivnosti tokom nastave i vježbi (5 bodova) i urednog i aktivnog pohađanja predmeta (5 bodova). Na predispitnim obavezama može se ukupno ostvariti 50 bodova. Konačna ocjena iz predmeta se izvodi sabiranjem uspjeha postignutog na svim elementima provjere znanja, odnosno sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza (maksimalno 50) i bodova iz ispita (maksimalno 50).