Navigation

N20-17 - Religije svijeta (N20-17)

Course specification
Type of study Bachelor academic studies
Study programme
Course title Religije svijeta (N20-17)
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
N20-17 elective 3 2L + 1E 5.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
Prerequisite Form of prerequisites
Nema uslova
Learning objectives
Osnovni cilj predmeta Religije svijeta je upoznavanje studenata/kinja sa socijalnom istorijom, učenjima i obredima velikih svetskih religija (hinduizma, budizma, judaizam, hrišćanstvo i islam). Obratiće se pažnja na istorijski kontekst nastanka pomenutih religija, kao i na osnovna učenja, religijsku praksu i simboliku. Kroz određenje mjesta na religijskoj karti svijeta, nastojaće se uvidjeti uloga i značaj pomenutih religijskih zajednica u savremenim globalnim kretanjima.
Learning outcomes
Upoznavanje studenta i studentkinja sa različitim religijskim tradicijama, njihovim učenjima i vjerskom praksom, a u cilju produbljivanja znanja o religijskim zajednicama u našem društvu i jačanja religijske kulture koja je preduslov za uspostavljanje saradnje i interkonfesionalnog dijaloga.
Content
1. Uporedna religija (teorijsko- metodološki pristupi u proučavanju svjetskih religija); 2. Geografija religije i religijska karta svijeta; 3. Religije Indije: hinduizam, džainizam i budizam; 4. Religije Dalekog istoka: tradicionalne kineske religije i šintoizam; 5. Judaizam (biblijska, talmudska, mistična i moderna misao judaizma); 6. Rano hrišćanstvo (Isus Hrist, apostoli, Sv. Pavle, gnosticizam, religijska zajednica); 7. Hrišćanstvo (teologija, socijalno učenje, odnos prema politici); istočno hrišćanstvo (crkveni poredak, etnofiletizam, autokefalnost; uloga u društvu); 8. Martin Luter i pokret reformacije (istorijski kontekst, osnovna učenja, protestantski fundamentalizam); 9. Islam (Muhamed, nastanak i širenje islama); 10. Izvori islama (pisani, usmeni i metodski islamski izvori); 11. Struktura islamskog života; 12. Islam i pitanje rodne ravnopravnosti (odnos prema ženama u islamskom učenju i praksi), islamska umjetnost; 13. Sikizam (nastanak, religiozni život i obredi); 14. New Age religioznost (zaokret od klasične religioznosti prema novijim oblicima vjernosti i duhovnosti); 15. Vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini.
Teaching Methods
Predavanja i vježbe sa interaktivnim učenjem. Interaktivno učenje po grupama. Prikazivanje video meterijala i dokumentarnih filmova. Seminari iz literature. Pisani seminarski radovi. Usmeni komentari i kraće prezentacije na času. Konsultacije.
Literature
  1. Ivan Cvitković (1999) Religije suvremenog svijeta, Sarajevo: Fakultet političkih nauka/ Svjetska konferencija religija za mir, str. 31-78; 119-233. (Original title)
  2. Milan Vukomanović (2004) Religija, Beograd: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva. (Original title)
Evaluation and grading
Provjera znanja vršće se tokom semestra, u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra, na završnom ispitu, u vrijeme redovnih ispitnih rokova. Završnom ispitu mogu pristupiti svi studenti koji su ispunili predispitne obaveze. Završni ispit se organizuje usmeno. Predispitne obaveze se sastoje iz: dva (2) kolokvija (po 20 bodova), aktivnosti tokom nastave i vježbi (5 bodova) i urednog i aktivnog pohađanja predmeta (5 bodova). Na predispitnim obavezama može se ukupno ostvariti 50 bodova. Konačna ocjena iz predmeta se izvodi sabiranjem uspjeha postignutog na svim elementima provjere znanja, odnosno sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza (maksimalno 50) i bodova iz ispita (maksimalno 50). U zavisnosti od ostvarenog broja bodova konačna ocjena se formura prema Pravilima studiranja na prvom i drugom ciklusu studija na Univerzitetu u Banjoj Luci.