Navigation

PN20-4 - Socijalna politika (PN20-4)

Course specification
Type of study Bachelor academic studies
Study programme
Course title Socijalna politika (PN20-4)
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
PN20-4 mandatory 1 3L + 1E 6.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
Prerequisite Form of prerequisites
Upisana prva godina studija Nema
Learning objectives
- Sticanje osnovnih znanja iz socijalne politike kao teorijske i praktične nauke, - Upoznavanje savremenih pristupa i modela socijalne politike, - Izučavanje područja socijalne politike i razumijevanje praktične primjene nauke, - Razumijevanje kretanja, povezanosti i uslovljenosti društvenih pojava koje oblikuju radne i životne uslove ljudi.
Learning outcomes
Poslije završenog kursa studenti će moći da: - Koriste usvojena znanja o nastanku i razvoju socijalne politike kao nauke i kao praktične djelatnosti u razumijevanju radnih i životnih uslova ljudi: - Služe se jezikom socijalne politike upoznajući osnovne pojmove i kategorijalni aparat; - Povezuju istorijski razvoj socijalno-političke misli i prakse sa savremenim tokovima i činiocima koji ih opredjeljuju, - Razumiju ključne tokove u promjenama i savremenoj ulozi socijalne politike u društvu; - Poznaju područja socijalne politike i kritički razmatraju mjere i oblike djelovanja; - Upotrebljavaju stečena znanja u svom profesionalnom radu u različitim područjima socijalne politike u ostvarivanju prava korisnika.
Content
- Teorijske i metodološke osnove socijalne politike kao naučne, praktične i nastavne discipline i pregled istorijskog razvoja; - Osnovni pojmovi iz socijalne politike: pojam, socijalna politika, socijalni razvoj, socijalna sigurnost; socijalno staranje, socijalno obezbjeđenje, socijalno osiguranje, socijalne prestacije; - Osnovni pojmovi iz socijalne politike: Socijalne potrebe, socijalni slučaj, socijalni problemi; socijalna zaštita, socijalno pravo, socijalna pravda, socijalna država, socijalni dijalog, socijalni kapital, socijalna isključenost, socijalna uključenost, civilno društvo; - Zajednička, suštinska obilježja socijalne politike i faktori koji utiču na predmet i sadržaj; Odnos socijalne politike sa drugim naukama; - Istorijski razvoj socijalno-političkog djelovanja, od nastanka ljudske civilizacije, robavlasničko društvo, feudalizam, liberalni kapitalizam; - Socijalne reforme i savremene socijalne politike; - Tradicionalne i moderne socijalno-političke doktrine i teorije: - Savremene tendencije i kretanja u socijalnoj politici i modeli socijalne politike; - Socijalna politika bivših socijalističkih država - socijalna politika zemalja u tranziciji; socijalni problemi i socijalna politika zemalja u razvoju; - Socijalna politika Evropske unije i globalizacija i socijalna politika; - Socijalni problemi i socijalna politika; - Područja socijalne politike:
Teaching Methods
Predavanja i vježbe sa interaktivnim učenjem. Interaktivno učenje po grupama. Prikazivanje video meterijala i dokumentarnih filmova. Seminari iz literature. Pisani seminarski radovi. Usmeni komentari i kraće prezentacije na času. Konsultacije.
Literature
  1. - Gavrilović, A. (2005): Socijalna politika, Banja Luka: Filozofski fakultet, (Original title)
  2. - Lakićević, D. (1990): Socijalna politika, Beograd: Savremena administracija (poglavlje o istorijskom razvoju), (Original title)
  3. - Piljiz, V. i dr. (2005) Socijalna politika, Zagreb: Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. (Original title)
Evaluation and grading
Provjeravanje znanja i utvrđivanje koliko su studenti aktivni u nastavi vrši se tokom čitavog semestra. Znanje se provjerava pomoću dva kolokvija, a aktivnost studenata se iskazuje kroz pisanje seminarskih radova, uredno pohađanje nastave, učešće u debatama, pripremu prezentacija i kroz druge oblike kreativnog učešća u nastavnom procesu. Na taj način studenti ispunjavaju predispitne obaveze kroz koje mogu da steknu 50 bodova (dva kolokvija po 20 bodova, seminarski rad 5 bodova te uredno i aktivno pohađanje nastave 5 bodova). Završni ispit obavlja se usmeno i na njemu se provjerava znanje iz cijelog gradiva, a nosi najviše 50 bodova. Konačna ocjena se izvodi sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza i bodova sa ispita.
Specific remarks
nema