Navigacija

SR-44 - Zastupanje u socijalnom radu

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Socijalni rad
Naziv Zastupanje u socijalnom radu
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
SR-44 obavezan 6 2P + 1V 4.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
    Nastavnik/saradnik (vežbe)
      Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
      Upisana treća godina studija Slušanje predmeta
      Ciljevi izučavanja predmeta
      Zastupanje interesa korisnika je etička obaveza socijalnih radnika. Odvija se na nivou pojedinca, društvenih grupa i zajednica. Odbacivanje principa vredonosne neutralnosti, socijalni radnika postaje aktivan i odgovarni akter u procesu proizvođenja ženjenih promjena. Zastupanje je uvijek usmjereno prema donosiocima odluka. Zato uspješnost procesa zastupanja zavisi od analize političkog okruženja i odnosa moći, uspostavljanja realnih i ostvarivih ciljeva, razvijanje komunikacionih vještina, identigfikacije donosioca odluka, odabira najpodesnijjih strategija i kritika. Krajnji cilj zastupanja sastji se u osnaživanju pojedinaca, društvenih grupa i zajednica, kako bi bili u stanju da autentično i uspješno zastupaju vlastite interese. Stoga su ciljevi kursa vezani za sticanje teorijskih i praktičnih znanja i vještina za zastupanje interesa korisnika usluga socijalnog rada.
      Ishodi učenja (stečena znanja)
      Od studenata se očekuje: (1) da razumiju smisao i sadržaj zastupanja u socijlanom radu; (2) da prave razliku između različitih tipova zastupanja; (3) da ovladaju osnovnim komunikacijskim vještinama u procesu zastupanja; (4) da iskažu praktične sposobnosti u indentifikaciji ciljeva, odabiru najpodesnijih strategija i taktika u odnosu na ciljnu grupu čiji se interesi zastupaju i (5) da su u stanju da primjene svoja znanja i razumijevanja na na način koji ukazuje na profesionalni pristup poslu.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj predmeta obuhvata: RAzvoj zastupanja u socijalnom radu; Pojam i karakteristike zastuupanja u socijalnom radu; tipove zastupanja: zastupanje slučaja, zastupanje grupe/socijalno zastupanje, unutrašnje administrativno zastupanje, građansko/nezavisno zastupanje; zakonodavno zastupanje; Teorijske osnove zastupanja: teorije socijalnog rada i uticaj teorijskih pristupa u socijalnom radu na ideje i praksu zastupanja; Odnos zastupanja i socijalnog rada; Profesionalne i etičke dileme u zastupanju; Osobine dobrog zastupnika; Proces zastupanja: prikušpljanje podataka/dokaza i definisanje ciljeva; Proces zastupanja: identifikovanje donosioca odluka, formiranje koalicija; Proces zastupanja: prikupljanje sredstava; identifikovanje najboljih načina za slanje poruka; Proces zastupanja: monitoring i evaluacija; Strategije i taktike zastupanja: izbor strategije i tipovi strategije; Strategije i taktike zastupanja: taktike u okviru saradničkih/koalicionih strategija kampanje; taktike u okviru konfliktnih/kontekstualnih strategija; Strategije i taktike zastupanja: reakcije oponenata na aktivnosti zastupnika i Završna rasprava.
      Metode izvođenja nastave
      - Nastava će se izvoditii kroz panel predavanja i diskusione grupe, ako i čitanjem zadatih materijala i pisanjem kolokvija i radova iz predispitnih obaveza. - Studente je u obavezi da redovno pohađa nastavu i polaže predispitne obaveze u toku semestra. - Da bi stekao uslov za ovjeru urednog pohađanja predmeta, student(ica/kinja) može ukupno izostati najviše tri nedjelje, odnosno 20% nastave iz predmeta. Za studente koji kasne na čas više od deset minuta ili koji čas napuste deset i više minuta ranije smatraće se da nisu prisustvovali tom času. - Mobilni telefoni uvijek moraju biti isključeni u toku izvođenja nastave na predmetu.
      Literatura
      1. Brkić M. (2010). Zastupanje u socijalnom radu. Beograd: Fakultet političkih nauka. Čigoja.
      2. Payne M. (2001). Savremena teorija socijalnog rada. Banja Luka: Filozofksi fakultet, 201-218
      3. Jovanović V. (2006). Nezavisno zastupanje i besplatna pravna pomoć. Časopis Aktuelnosti. br.6, 29-36
      4. Grbić, O., Panić, G. & Brkić, M. (2011). Advocacy - a form of social work activity on meitigating marginalization and social exclusion. Proceedings. International Scientific Conference „Social Work and Fight against Poverty and Social Exclusion – Professional Dedication to the Protection and Promotion of Human Rights.“ , 475-488.
      Oblici provere znanja i ocenjivanje
      Provjera znanja će se vršiti tokom semestra, u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra, na ispitu, u vrijeme redovnih ispitnih rokova. Predispitne obaveze se sastoje iz: dva (2) kolokvija (po 20 bodova), jednog (1) seminarskog rada na zadanu temu (5 bodova) i urednog i aktivnog pohađanja predmeta (5 bodova). Na predispitnim obavezama može se ukupno osvojiti najviše 50 bodova. Završni ispit obavlja se usmeno i na njemu se provjerava znanje iz cijelog gradiva. Završni ispit nosi najviše 50 bodova.