Navigacija

M18MNB:IMNB - Inovativni modeli u nastavi biologije

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije drugog ciklusa
Studijski program Biologija
Naziv Inovativni modeli u nastavi biologije
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
M18MNB:IMNB izborni 2 2P + 4V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Ciljevi izučavanja predmeta
Obuka studenata za primenu interaktivniih metoda učenja i poučavanja u nastavi biologije. Poimanje učenja kao interakcije između učenika i nastavnika, učenika međusobno, učenika i roditelja, vršnjaka… Prenošenje aktivnosti u nastavnom procesu sa nastavnika na učenike, osposobljavanje učenika da zajednički uče i rade na ciljevima učenja, na obradi sadržaja, primeni naučenog i vrednovanju procesa učenja. Obuka studenata za primenu interaktivnih metoda, tehnika i postupaka u nastavi biologije, sa ciljem nadogradnje i unapređenja obrazovno-vaspitnog rada.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Upoznavanje pozitivnih efekata interaktivnog učenja: povoljna emocionalna klima u razredu, viši nivoi motivacije, razvijanje saradnje među učenicima. Preuzimanje odgovornosti za rezultate učenja od strane učenika.
Sadržaj predmeta
Interakcija kao vid učenja i poučavanja.Taksonomija vaspitno-obrazovnih ciljeva u kognitivnom području i njen značaj za za efikasniju individualizaciju učenja i nastave. Ineraktivna nastava različitih nivoa složenosti. Interaktivno učenje u problemskoj nastavi. Interaktivno učenje u egzemplarnoj ili paradigmatskoj nastavi (na primerima se učimo, primeri su poučni, primeri objašnjavju). Programirana nastava. Aktivna nastava. Priroda procesa učenja u aktivnom učenju/nastavi. Metode i oblici učenja u aktivnoj nastavi. Nova uloga nastavnika u aktivnoj nastavi. Socijalni faktori kao determinanta interaktivnog učenja. Oblici psihosocijalne interakcije u interaktivnom učenju. Radionice kao okvir za aktivno učenje: pojam raionica, način izvođenja radionica. Primena metode učenja putem otkrića. Kooperativne metode učenja: učenički timski metod postignuća, Timska nastava. Metode kooperativnog učenja. Praktična nastava. Vežbe u celini prate predavanja prema navedenim temama sa konkretnim primerima obrade nastavnih sadržaja iz nastave biologije u osnovnoj i srednjim školama.
Metode izvođenja nastave
Interaktivne metode
Literatura
  1. Suzić, N., ured. (1999): Interaktivno učenje, Ministarstvo prosvjete RS, Banja Luka.
  2. Suzić, N., ured. (2001): Interaktivno učenje III, Udruženje nastavnika ,,TT-centar“, Banja Luka.
  3. Žderić, M., Miljanović, T. (2001): Metodika nastave biologije, PMF, Institut za biologiju, Novi Sad.
  4. Antić, S., Jankov, R., Pešikan, A. (2005) Kako približiti deci prirodne nauke kroz aktivno učenje, Filozofski fakultet, Institut za psihologiju, Beograd.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Test, praktični ispit, usmeni ispit