Navigacija

PN20-60 - Zajednička spoljna politika Evropske unije

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Političke nauke
Naziv Zajednička spoljna politika Evropske unije
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
PN20-60 obavezan 8 3P + 1V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Ciljevi izučavanja predmeta
Cilj izučavanja predmeta Zajednička spoljna politika Evropske unije je upoznavanje sa osnovnim principima funkcionisanja jedne od najznačajnijih politika u političkom sistemu EU. ZSP je zasnovana na međunarodnom sistemu koji podrazumijeva multilateralnu saradnju, održiv ekonomski, društveni i ekološki razvoj, obezbjeđivanje sigurnosti, nezavisnosti i integriteta Unije te podstiče integraciju svih zemalja u svjetsku ekonomiju. Studenti će se kroz ovaj predmet upoznati sa djelovanjem Evropske unije u svijetu kako bi bolje razumjeli savremena ali i buduća kretanja.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Studenti će nakon slušanja ovog predmeta steći osnovna znanja o nastanku i razvoju Zajedničke spoljne politike kroz institucionalnu mrežu Evropske unije i moći će razumjeti aktuelna dešavanja u okviru ove politike. Što se tiče praktičnih znanja kojima će studenti ovladati, ona se odnose na bolje razumijevanje političkih odluka na nivou Unije i bolju procjenu budućih dešavanja u okviru iste. Studenti će se osposobiti i za samostalne pismene analize.
Sadržaj predmeta
Evropska unija kao strateški akter; Svjetski interesi – odnosi (EU-Rusija, EU-SAD, EU-Kina); Razvoj zajedničke spoljne politike EU (pokušaji uspostavljanja kolektivne odbrane prije Hladnog rata, Briselski ugovor, Zapadnoevropska unija, EOZ, Plan Fuše, nauspješna Evropska politička saradnja; Zajednička spoljna politika od Rima do Evropskog ustava; ZSP u Ugovoru o EEZ; ZSP u Jedinstvenom evropskom aktu; ZSP u Ugovoru iz Mastrihta; ZSP u Ugovoru iz Amsterdama; ZSP u ugovoru iz Nice; ZSP u Ugovoru o Ustavu za Evropu; Institucionalizacija zajedničke spoljne politike EU (ciljevi, instrumenti, donošenje odluka, organi, finansiranje, bezbjednosna dimenzija); ZSP i Lisabonski ugovor; ESSP (EEAS) kao diplomatski akter Evropske unije; ZSP nakon Bregzita; Vojni kapaciteti Evropske unije;
Metode izvođenja nastave
Provjeravanje znanja i utvrđivanje koliko su studenti aktivni u nastavi vrši se tokom čitavog semestra. Znanje se provjerava pomoću dva kolokvijuma, a aktivnost studenata se iskazuje kroz pisanje seminarskih radova, uredno pohađanje nastave, učešće u debatama, pripremu prezentacija i kroz druge oblike kreativnog učešća u nastavnom procesu. Na taj način studenti ispunjavaju predispitne obaveze kroz koje mogu da steknu 50 bodova (dva kolokvija po 20 bodova, seminarski rad 5 bodova te uredno i aktivno pohađanje nastave 5 bodova). Završni ispit obavlja se usmeno i na njemu se provjerava znanje iz cijelog gradiva, a nosi najviše 50 bodova. Konačna ocjena se izvodi sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza i bodova sa ispita.
Literatura
  1. Janjević, Milutin (2007.) Spoljna politika Evropske unije, Službeni glasnik, Beograd.
  2. Grbić, Vladimir; Antevski, Miroslav; Todić, Dragoljub (2013.) Finansiranje i zajedničke politike Evropske unije, IMPP, Beograd;
  3. Missiroli, Antonio ed. (2016.) The EU and the world: Players and Policies Post-Lisbon, European Union Institute for Security Studies, Paris.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Predavanja i vježbe sa interaktivnim učenjem. Interaktivno učenje po grupama. Prikazivanje video materijala i dokumentarnih filmova. Seminari iz literature. Pisani seminarski radovi. Usmeni komentari i kraće prezentacije na času. Konsultacije.