Navigacija

R1BIM - Bušenje i miniranje

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Rudarstvo
Naziv Bušenje i miniranje
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
R1BIM obavezan 5 3P + 3V 7.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Neorganska hemija, Mehanika stijena i tla. Odslušana nastava.
Ciljevi izučavanja predmeta
Upoznavanje studenata sa osnovnim teorijskim i inženjerskim znanjima iz tehnoloških procesa bušenja i miniranja. U sklopu predmeta studenti će se upoznati sa osnovnim karakteristikama stijenskih masiva, postupcima bušenja minskih rupa i bušotina (opremom koja se koristi za bušenje), eksplozivima i eksplozivnim sredstvima i sredstvima za iniciranje, mehanizmom eksplozije, metodama miniranja (sa metodama proračunavanja osnovni parametara miniranja i geometrije bušenja) kao i zaštitnim mjerama prilikom korišćenja, rukovanja, skladištenja i uništavanja eksploziva i eksplozivnih sredstava
Ishodi učenja (stečena znanja)
Praktična i teoretska osposobljenost za izbor optimalne opreme za bušenje minskih rupa i bušotina, izbor eksploziva i inicijalnih sredstava za miniranje, izbor metoda miniranja na provršinskim kopovima i rudnicima sa podzemnom eksploatacijom, rukovanje sa eksplozivima i inicijalnim sredstvima, izradu šema miniranja i vođenja dokumentacije o miniranju, planiranje i izradu projekata bušenja i miniranja za konkretne uslove radne sredine. Osposobljenost za određivanje sigurnosnih zona pri miniranju, kao poznavanja sigurnosnih mjera pri radu i uskladištenju minsko-eksplozivnih sredstava.
Sadržaj predmeta
Upoznavanje studenata sa ciljevima i koncepcijom nastavnog programa. Karakteristike, osnovni pojmovi i značaj ove tehnološke faze u procesu eksploatacije mineralnih sirovina. Definisanje radne sredine sa klasifikacijom stijena, osobine stijena i njihove fizičko-mehaničke karakteristike. Osnovne metode bušenja minskih rupa i bušotina. Karakteristike opreme za bušenje. Izbor metode za bušenje. Mehanički postupci bušenja sa osnovnim princima pojedinih metoda bušenja. Fizičko-hemijski postupci bušenja i kombinovani postupci bušenja. Eksplozivi i sredstva za miniranje. Definicija, podjela i karateristike eksplozivnih materijala i eksploziva. Osnovni pojmovi i teorije eksplozije. Karakteristike eksploziva. Vrste eksploziva. Sredstva i pribor za iniciranje eksploziva i mina - njihova podjela i karakteristike. Mehanizmi eksplozije i hidrodinamička teorija. Mehanizmi dejstva eksplozije, seizmička dejstva. Uticaj broja slobodnih površina. Izbor najpovoljnije vrste eksploziva. Proračun potrebne količine eksploziva, izbor intervala usporenja, konstrukcija punjenja. Metode miniranja na površinskim kopovima. Primjena eksploziva u posebnim uslovima. Izrada podzemnih prostorija miniranjem. Uskladištenje i uništavanje eksploziva i minsko-eksplozivnih sredstava. Određivanje sigurnosnih rastojanja pri miniranju.
Metode izvođenja nastave
Nastava se izvodi kroz teorijska predavanja, računske vježbe, kolokvijume/testove i izradu seminarskog rada. Savladavanje programom predviđenog nastavnog gradiva studentu se olakšava učenjem uz konsultacije sa nastavnikom i asistentom.
Literatura
  1. N. Purtić: Bušenje i miniranje, RGF Beograd, 1991.
  2. M. Savić: Miniranje na površinskim kopovima, Bor, 2000.
  3. L. Kričak: 2005: Seizmika miniranja – RGF, Beograd.
  4. I. Riđešić: 1992: Tehnologija izvođenja minerskih radova u urbanim sredinama.
  5. William A. Hustrulid, 2005: Blasting Principles for Open Pit Mining, ISBN 9789054104582, USA.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Pohađanje nastave 5 bodova Aktivnost na nastavi 5 bodova Seminarski rad 10 bodova Kolokvijum I i II 15+15 bodova Završni ispit 50 bodova
Posebna naznaka
Studenti su obavezni da pohađaju nastavu, da rade vježbe, polože kolokvijume i završni ispit.