Navigation

S-55 - Sociologija ljudskih resursa

Course specification
Type of study
Study programme
Course title Sociologija ljudskih resursa
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
S-55 mandatory 2L + 2E 5.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
Prerequisite Form of prerequisites
Elementarna znanja iz Sociologije rada
Learning objectives
Kurs pokriva probleme identifikovanja, tipologije i analize različitih organizacionih i nacionalnih kultura i njihov uticaj na razvoj ljudskih resursa, kulturu poslovanja i privrednu efikasnost.
Learning outcomes
Studenti treba da ovladaju osnovnim znanjima i vještinama iz oblasti ljudskih resursa, da shvate važnost i ulogu kulture kao determinante privrednog razvoja, da upoznaju osnovne pravce kulturnih promjena u načinu privređivanja i poslovanja u postsocijalističkim zemljama i šire.
Content
1-2. Pojam i značaj kulture organizacije 3-4. sadržaj organizacione kulture 5-6. karakteristike i klasifikacija organizacine kulture 7. provjera znanja 8-9. Uticaj organizacione kulture na poslovanje preduzeća 10-11. Nacionalna i organizaciona kultura 12-13. Promjene organizacione kulture 14. provjera znanja 15. Priprema za ispit
Teaching Methods
Predavanja i vježbe sa interaktivnim učenjem. U sklopu svake nastavne jedinice će se analizirati studije slučaja, seminarski radovi i predstaviti aktuelna istraživanja. Od studenata se očekuje aktivno učestovvanje u nastavi, kritičko promišljanje nastavnih sadržaja i učestvovanje u raspravama na određenu temu.
Literature
  1. Janićijević Nebojša 1997. Organizaciona kultura, kolektivni um preduzeća, Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu (Original title)
  2. Mojić Dušan 2010. Kultura i organizacije, Institut za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu (Original title)
  3. Janićijević Nebojša 2003. Uticaj nacionalne kulture na organizacionu strukturu preduzeća u Srbiji, Ekonomski anali, broj 156. (Original title)
  4. Kolhamer Zigfrid 2007. Kulturni temelji privrednog uspeha, Nova srpska politička misao (Original title)
  5. Janković Aleksandar 2011. Preduzetništvo i mladi - preduzetničke orijentacije mladih u Doboju, (Original title)
Evaluation and grading
Prvi kolokvijum 0-20 bodova, drugi kolokvijum 0-20 bodova, prisutnost 0-5 bodova, aktivnost 0-5 bodova, završni ispit 0-50 bodova (seminarski rad je dio završnog ispita, za urađen i prezentovan seminarski rad studenti dobijaju 0-10 bodova)