Navigacija
Viber X logo

Simpozijum "Srbistika i strane filologije" povodom Dana Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Povodom obilježavanja Dana Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Sv. Ćirila i Metodija, Filološki fakultet je 25. maja 2015. godine organizovao simpozijum „Srbistika i strane filologije“ na kojem je, kroz izlaganja i diskusije akademika,eminentni profesori, pjesnika i stručnjaka iz Beograda, Novog Sada, Niša, Nikšića, Istočnog Sarajeva i Banjaluke, iz naučnog, obrazovnog, kulturnog i političkog ugla sagledan današnji statusu i perspektiva srpske, kao i stranih filologija.

Simpozijum "Srbistika i strane filologije" povodom Dana Filološkog  fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci

Prije nego je simpozijum počeo sa radom, učesnicima i ostalim uglednim gostima obratio se dekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Mladenko Sadžak. Ističući da Fakultet posvećuje veliku pažnju naučno istraživačkom i stručnom radu, dekan Sadžak je podsjetio da je od 2009. godine, kada je osnovana, do danas, Fakultet organizovao 12 naučnih skupova sa preko 1000 učesnika sa svih kontinenata, te realizovao 20 naučnih projekata.

Govoreći o simpozijumu, dekan je naglasio da su temu o statusu srpskog jezika danas, otvorila sve brojnija upozorenja od strane nadležnih organa i institucija o kršenju naučnih principa vezanih za imenovanje i upotrebu srpskog jezika i književnosti.

Simpozijum "Srbistika i strane filologije" povodom Dana Filološkog  fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci

„Mi ovom temom otvaramo poglavlje sistemskog i egzaktnog bavljenja ne samo našim srpskim jezikom, nego i našim književnim i kulturnim nasljeđem“, pojasnio je dekan Sadžak.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, čestitajući dan Fakulteta i podsjećajući na njegov doprinos njegovanju i očuvanju srpskog jezika, istakao je da je obaveza svih državnih organa i institucija i naučnih ustanova RS i Srbije da se maksimalno angažuju na zaštiti, očuvanju i njegovanju srpskog jezika. „Narodna skupština Republike Srpske, kao najviši ustavotvorni i zakonodavni organ, dužna je da se brine o statusu srpskog jezika, u skladu sa međunarodnim standardima. Od akademske zajednice očekujemo naučno utemeljen, kompetentan i jasan stav o ovom pitanju od prvorazrednog značaja za RS. Taj stav treba da usaglase najviše naučne, obrazovne i stručne institucije koje se bave pitanjima nacionalnog identiteta, prije svega Srpska akademija nauka i umetnosti, Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, Matica srpska, filološki fakulteti, instituti za jezik i druge naučne i obrazovne institucije“, izjavio je predsjednik NS RS , dodajući da će državni organi i najviši predstavnici političkog i javnog života prihvatiti svaki stav koji usaglase navedene institucije.

Simpozijum "Srbistika i strane filologije" povodom Dana Filološkog  fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci

Pomoćnica ministra prosvjete i kulture u Vladi RS Radmila Kocić-Ćućić, uz čestitke povodom dana Filološkog fakulteta , takođe je naglasila njegov značaj i ulogu u očuvanju srpskog jezika, pozdravila izbor teme simpozijuma, te predložila da se po uzoru na Dan matematike, u Republici Srpskoj u budućnosti organizuje i dan srpskog jezika.

Čestitajući Filološkom fakultetu njegov dan, rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Stanko Stanić je naglasio da su rezultati koje je u proteklih šest godina ostvario Fakultet, pogotovo na planu naučno-istraživačkog i stručnog rada, potvrdili da je napravljen dobar potez kada je donesena odluka da Filološki fakultet počne sa radom kao posebna organizaciona jedinica Univerziteta u Banjoj Luci. „Studentima i profesorima želim da i u narednim godinama i desetljećima budu glavni promoteri snage i ljepote srpskog jezika, a Fakultetu da budu prepoznatljiv po novim naučnim tezama koje su rezultat istraživanja profesora i studenata iz oblasti srbistike, kao i drugih filologija“, istakao je rektor, te poručio da svi mi u svakodnevnom govoru moramo voditi računa o očuvanju srpskog jezika.

  Simpozijum "Srbistika i strane filologije" povodom Dana Filološkog  fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci  Simpozijum "Srbistika i strane filologije" povodom Dana Filološkog  fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci

Nakon svečanog otvaranja,uslijedilo je plenarno izlaganje doc. dr Duška Pevulje, a potom je skup nastavio rad kroz dvije sesije. Simpozijum je završen diskusijom i donošenjem zaključaka namijenjenih akademskoj zajednici, ali i široj javnosti.

Simpozijum nije jedina aktivnost kojom se obilježava Dan Filološkog fakulteta, Sv. Ćirilo i Metodije. U galeriji Fakulteta postavljena je izložba grafika pod nazivom „Pohvalno slovo Ćirilu i Metodiju“ čiji je autor Vladimir Aleksijevič Mošin.

Takođe, u sklopu obilježavanja ovog datuma organizovana je petodnevna Škola kaligrafije koju vodi akademski slikar Mihailo Simović.

Najsvečaniji dio obilježavanja Dana Fakulteta bila je dodjela nagrada i priznanja, ustanovljenih od ove godine, onima koje su svojim radom i zalaganjem doprineli razvoju i promociji Fakulteta, kao i najboljim studentima.

Povelju Filološkog fakulteta za naročite zasluge i izuzetan doprinos razvoju i ugledu Filološkog fakulteta, dobili su akademik prof. dr Svetozar Koljević, prof. dr Staniša Tutnjević i prof. dr Radivoje Konstantinović, dok je Povelju počasni profesor Filološkog fakultet dobio Zoran Kostić.

Plakete za dugogodišnji uspješan rad na Filološkom fakultetu dobili su akademik Slobodan Grubačić, prof. dr Aleksandar Bogdanić, prof. dr Božinka Petronijević i prof. dr Radmilo Marojević.

Povelja Filološkog fakulteta za prevodilački rad pripala je Danijelu Dojčinoviću. Zahvalnice Filološkog fakulteta za značajan doprinos razvoju i afirmaciji fakulteta dodijeljene su Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, Ambasadi Italije, Njemačkoj službi za akademsku razmjenu i Elektroprivredi RS.

Priznanja su uručena i najboljim studentima, koji su istovremeno dobili i novčane nagrade, tj. studentske kartice koje im je obezbijedila Nova banka. Nagrađeni su: Sonja Lero, Milica Guzijana, Ivana Popović , Aleksandra Marković i Jovica Bulović.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4249/Filoloski-mala.gif