Navigacija
Viber X logo

Održana radionica u ERAZMUS + projektu STINT „Jačanje internacionalizacije na visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini“

Opšte

U Banjoj Luci je 08.03.2016. godine održana radionica tokom koje je predstavljeno trenutno stanje u oblasti internacionalizacije i priznanja stranih visokoškolskih kvalifikacija na javnim univerzitetima u Bosni i Hercegovini, te izvršeno poređenje sa iskustvima tri univerziteta iz država Evropske unije koji učestvuju u zajedničkom projektu iz programa Erazmus+.

Ova radionica je jedna od aktivnosti u međunarodnom projektu „Jačanje internacionalizacije na viskokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini“ (skraćeno „STINT“ od „Strenghtening of Internationalization in Bosnia and Herzegovina Higher Education“), koji je od strane Evropske komisije odobren krajem 2015. godine. Ovaj dio programa Erazmus+ podržava saradnju u svrhu inovacija i razmjene dobre prakse-izgradnju kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja (aktivnost KA 2).

U projektu STINT učestvuju svi javni univerziteti u Bosni i Hercegovini, uključujući i Univerzitet u Banjoj Luci, kao i tri univerziteta iz država Evropske unije: KU Leuven-Univerzitet iz Luvena (Belgija), Buckingamshire New University-Novi univerzitet iz Bakingemšajera (Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske) i Instituto Politechnico do Porto-Politehnički univerzitet Porto (Portugal). Projektni partneri su takođe i Ministarstvo prosvjete i nauke Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenje kvaliteta Bosne i Hercegovine (HEA), te Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske (HEAARS).

Tokom tri godine, koliko projekat traje, predviđen je niz pojedinačnih i zajedničkih aktivnosti partnera u projektu, kojima je cilj veća internacionalizacija javnih univerziteta, te efikasniji i kvalitetniji postupak priznavanja stranih visokoškolskih kvalifikacija. Koordinator STINT projekta je Univerzitet iz Luvena, a koordinator aktivnosti partnera iz Bosne i Hercegovine je Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Nakon aktivnosti predviđenih zadacima iz radnog paketa br. 1 (Procjena trenutnog stanja internacionalizacije i mehanizama za priznanje), dana 09.3.2016. godine održan je i sastanak Projektnog konzorcijuma i Izvršnog odbora Projekta, tj. ovlaštenih predstavnika svih projektnih partnera, tokom kojeg je razmatrana realizacija zadataka sa prvog sastanka održanog krajem januara u Gentu (Belgija), pregled narednih aktivnosti, kao i niz tehničkih pitanja neophodnih za uspješnu realizaciju Projekta.

Na sastancima u Banjoj Luci 08. i 09.03.2016. godine Univerzitet u Banjoj Luci su predstavljale: prof. dr Valerija Šaula, prorektor za međunarodnu saradnju, Jelena Rožić, ma, viši stručni saradnik za međunarodnu saradnju i Jovana Cvijić, dipl. pravnik.

Za više detalja o Projektu pogledajte na stint-project.net

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5172/20160308_091318.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5172/20160308_091329.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5172/20160308_093503.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5172/20160308_103348.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5172/STINTslikaANDRE.jpg