Navigacija
Viber X logo

Nizom aktivnosti obilježen  Međunarodi dan šuma

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Povodom Međunarodnog dana šuma, Savez studenata Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci organizovao je 21. marta niz aktivnosti u cilju podizanja svijesti javnosti o značaju i važnosti očuvanja  šumskog bogatstva. 

Jedna od aktivnosti bila je sadnja sadnica duž Bulevara srpske vojske, a organizovana je u saradnji sa Gradom Banja Luka i preduzećem „Tamaris“. Učešće u akciji uzelo je pedesetak studenata našeg Šumarskog fakulteta, a prve sadnice simbolično su zasadili rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Milan Mataruga i gradonačelnik Grada Banja Luka Igor Radojičić. Ukupno je zasađeno 50 sadnica-30 platana i 20 lipa, čime je istovremeno ozvaničen početak akciji obnove drvoreda na Banjalučkom polju i proljetnog uređenja grada.

Ističući da će današnja akcija doprinijeti uvećanju zelenih površina koje su zaštitni znak Banje Luke, rektor i gradonačelnika su izrazili podršku ovakvim  studentskim aktivnostima jer se njima unapređuje životna sredina i istovremeno promoviše volonterizama među studentskom populacijom.

Predsjednik Saveza studenata Šumarskog fakulteta u Banjaluci Ozren Žolja je tom prilikom istakao da je ovo samo jedan od sličnih aktivnosti, budući da studenti ovog fakulteta svake godine rade na pošumljavanju nekog od gazdinstava u Republici Srpskoj, te u okviru toga godišnje posade oko 10.000 sadnica.

Želeći da podignu svijest građana o značaju podizanja novih šuma, naši studenti su u okviru obilježavanja Međunarodnog dana šuma, zajedno sa udruženjem „Cefor“ (Centar za šume),  na Gradskoj tržnici u Banjoj Luci organizovali i podjelu sadnica šumskih vrsta drveća, kao i promotivnog materijala.  Sadnice koje su tom prilikom podijeljene građanima donirao je Centar za sjemensko rasadničku proizvodnju iz Doboja koji djeluje u sastavu  JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac. 

Treća aktivnost u okviru obilježavanja pomenutog datuma, bio je Dan otvorenih vrata za učenike završnih razreda srednjih škola, organizovan u prostorijama Šumarskog fakulteta. Učenici su tom prilikom upoznati sa značajem obilježavanja Svjetskog dana šuma i funkcijama koje vrši šuma kao  najuniverzalniji ekološki sistem. Kako se moglo čuti tokom prezentacije, u prošlosti je čovjek u šumi obezbjeđivao osnovne ljudske potrebe pa se šume s pravom smatraju kolijevkom ljudske populacije. Do početka industrijske revolucije šuma je bilo u izobilju i nije im pridavan poseban značaj. Šuma je smatrana vječnom i neuništivom, kao što se mislilo i o drugim prirodnim resursima. Danas je značaj očuvanja šuma neupitan. Pored privredne funkcije iz dana u dan postajemo sve više svjesni značaja ostalih funkcija šuma, kao što su ekološke, zaštitne i socijalne funkcije šuma, naglašeno je tokom prezentacije.

Pored toga učenici su  upoznati i sa Šumarskim fakultetom i studijskim programima koje Fakultet nudi budućim studentima. Domaćin je bio dekan Šumarskog fakulteta prof. dr Vojislav Dukić, a osim dekana učenicima se obratio i potpredsjednik Saveza studenata Šumarskog fakulteta Marko Ćosić, kao i najbolji student Milan Stojanović koji trenutno obavlja pripravnički staž na Šumarskom fakultetu.

Sve pomenute  aktivnosti Savez studenata Šumarskog fakulteta realizovao je u saradnji i uz podršku rukovodstva Šumarskog fakulteta i JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6332/sesta__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6332/peta__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6332/Cetvrta__3_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6332/Treca__3_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6332/Druga__4_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6332/Prva__5_.jpg