Navigacija
Viber X logo

Posjeta studenata Mašinskog fakulteta Vojno tehničkom institutu i Jugoimport SDPR

Opšte

Studenti Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci zajedno sa nastavnikom doc. dr Milanom Ticom posjetili su Vojno tehnički institut u Beogradu i prototipsku radionicu i izložbu naoružanja i vojne opreme Jugoimport SDPR u Nikincima.

U posjeti su učestvovali studenti koji slušaju predmet Osnovne konstrisanja, i drugi studenti koji su zainteresovani za oblast konstruisanja i razvoja proizvoda.

Tokom posjete prototipskoj radionici naoružanja i vojne opreme Jugoimport SDPR u Nikincima studentima je održana prezentacija razvojnog puta Jugoimport SDPR, prezentacija prototipova novih proizvoda,  kao i proizvoda koji su još u fazi konstruisanja. Posebno su predstavljena novorazvijena borbena vozila „Lazar“, „Miloš“ i „Nora“. Na poligonu za ispitivanje borbenih vozila prikazan je način ispitivanja i demonstrirane su mogućnosti borbenih vozila. 

Na izložbi naoružanja i vojne opreme studenti su se upoznali sa naoružanjem i vojnom opremom Vojske Srbije, te istorijom razvoja i proizvodnje naoružanja i vojne opreme u Srbiji.

Na Vojno tehničkom institutu u Beogradu studente je riječima dobrodošlice pozdravio potpukovnik Miodrag Lisov pomoćnik direktora VTI. 

Potpukovnik Lisov je predstavio razvojno-istraživačke potencijale Vojno tehničkog instituta, prezentovao je laboratorije i dio istraživačkih mogućnosti, kao i dio projekata razvoja koji su uspješno realizovani na VTI.

Naglasio je da je razvoj naoružanja i vojne opreme (NVO), kao proizvoda visoke tehnologije, glavni cilj djelovanja VTI-a. Cilj je do sada uspješno ostvarivan, jer je u operativnu upotrebu Vojske Srbije usvojeno preko 1300 sredstava NVO.

VTI zapošljava nekoliko desetina lica sa najvišim naučnim i nastavnim zvanjima. 80% zaposlenih VTI-a čini istraživački kadar. Laboratorijski kapaciteti VTI-a su stvarani preko 68 godina.

Danas VTI raspolaže sa 24 savremene laboratorije. Neke od njih su od međunarodnog značaja, neke su jedinstvene na području Balkana, a većina prevazilazi vojni značaj, pa se mogu smatrati nacionalnim resursom Republike Srbije.

Nakon srdačne dobrodošlice i vrlo kvalitetne prezentacije studenti su u pratnji načelnika sektora obišli pojedine sektore i laboratorije.

Veliku pažnju studenata privukla je laboratorija za aerodinamiku, a posebno trisoničniaerotunel T-38. Ovaj  aerotunel je prekidnog dejstva sa nadpritiskom i kvadratnim radnim dijelom dimenzija 1.5 × 1.5 m. Pogonski vazduh se skladišti u rezervoarima visokog pritiska pomoću petostepenog kompresora snage 4MW. Ispitivanja u aerotunelu T-38 moguća su u tri opsega brzina – subsoničnom, transoničnom i supersoničnom u intervalu Mahovih brojeva od 0.2 do 4 i velikih Rejnoldsovih brojeva do 140 miliona/m.

Od mnogobrojnih predstavljenih proizvoda visoke tehnologije najveću pažnju studenata privukao je „Mali Miloš“, daljinski kontrolisano bezposadno zemaljsko borbeno vozilo.

Radi se o besposadnom vozilu manje veličine, gusjeničnog tipa sa električnim pogonom. Naoružan je mitraljezom kalibra 7,62 milimetra i ručni bacačem granata od 40 milimetra. Može da se kreće po svim pa čak i najtežim uslovima: blatu, usponima, stepenicama.

Zbog pogodnih dimenzija ovo vozilo može da prođe i kroz vrata. Rad motora ovog vozila je bešuman, a čuju se jedino gusjenice, što znači da je na udaljenosti od nekoliko stotina metara “Mali Miloš” neprimjetan.

 Takođe, ovaj robot može da ponese 200 kilograma tereta. Malim Milošem se upravlja bežičnom vezom iz vozila na udaljenosti od jednog kilometara s tim što je jednostavna ugradnja jačeg radio linka ili umrežavanje više sistema za upravljanje na znatno većim daljinama.

Namijenjen je prije svega za onespobljavanje pojedinačnih i grupnih pješadijskih ciljeva. Testiranja su pokazala da gađa ciljeve sa vrlo visokom preciznošću na udaljenosti do 800 metara mitraljezom, odnosno do 400 metara bacačem granata. Razvoj Malog Miloša se i dalje nastavlja u više pravaca o kojima je diskutovano prilikom prezentacije.

Na završnoj sjednici predstavljen je tok razvoja izabranih proizvoda uz vrlo kvalitenu diskusiju svih prisutnih.

Posjeta je završena uz zaključke koje su iznijeli mr Radoš Rončević, načelnik sektora za klasično naoružanje VTI, i doc. dr Milan Tica. mr Radoš Rončević istakao značaj i ulogu inženjera mašinstva u konstruisanju i razvoju naoružanja i borbenih sredstava.

Studentima je savjetovao da vrijedno uče i rade, te da je moguće da nakon završetka studija neko od njih konkuriše i bude primljen da radi na VTI. Spomenuo je jedan od uslova za zaposlenje na VTI da prosječna ocjena u toku studija treba da bude viša od osam. Upravo znanja i vještine kojima raspolaže istraživački kadar VTI omogućavaju da u toj oblasti klasičnog naoružanja drže korak sa svijetom. 

Doc. dr Milan Tica se u ime studenata i u svoje lično ime zahvalio domaćinima na izuzetno dobroj organizaciji posjete i vrlo kvalitenim prezentacijama.

Istakao je da  je kvalitet posjete upotpunjen aktivnim učešćem studenata, koji su postavljanjem niza pitanja pokazali visok nivo znanja. Studentima je rekao da su imali priliku vidjeti koliko su važna znanja koja uče na fakultetu i kako su ta znanja primjenjiva i ugrađena u pojedine proizvode. Naglasio je da su pored znanja iz oblasti konstruisanja i razvoja proizvoda jako važna znanja iz baznih predmeta: Matematike, Mehanike, Otpornosti materijala, Mašinskih elemenata, Mehanike fluida, Termodinamike. Između ostalog, važno je da poznaju i proizvodne tehnologije i sisteme upravljanja.

Uvjeren je da ova posjeta predstavlja podstreh studentima i da će ih dodatno motivisati na učenje i usvajanje novih znanja, te da će nakon završetka studija primjenom stečenih znanja uspješno konstruisati i razvijati nove proizvode.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7239/posjeta-Beogradu-masinski-fakulte-05.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7239/posjeta-Beogradu-masinski-fakulte-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7239/posjeta-Beogradu-masinski-fakulte-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7239/posjeta-Beogradu-masinski-fakulte-03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7239/posjeta-Beogradu-masinski-fakulte-04.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7239/posjeta-Beogradu-masinski-fakulte-06.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7239/posjeta-Beogradu-masinski-fakulte-07.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7239/posjeta-Beogradu-masinski-fakulte-08.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7239/posjeta-Beogradu-masinski-fakulte-09.png
  • /uploads/attachment/vest/7239/posjeta-Beogradu-masinski-fakulte-10.png
  • /uploads/attachment/vest/7239/posjeta-Beogradu-masinski-fakulte-11.png