Navigacija
Viber X logo

Akademija okupila brojne diplomate

Univerzitet u Banjoj LuciOpštePriče za primjer

Akademija međunarodno pravo i međunarodni odnosi,  16. i 17. aprila na Pravnom i Fakultetu političkih nauka Univrziteta u Banjoj Luci, okupila je diplomate i stručanjake koji su studetntima prenijeli svoja znanja i iskustva.

Cilj Akademije bio je da se studentima približi međunarodno pravo i važnost diplomatija u odnosima BiH i drugih zemljama kada se radi o spoljno-političkim izazovima, uključujući i procese integracije.

Akademija je počela 16. aprila na Fakultetu političkih nauka.

Na samom otvaranju, učesnicima se obratila Prof. dr Biljana Antunović, prorektorica za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjoj Luci, te navela da studenti kroz ovakve događaje na najbolji način promovišu Univerzitet.

''Sigurna sam da će vam ova akademija donijeti nova saznanja i probuditi nova dostignuća u oblasti demokratije, međunarodnih odnosa i prava'', kazala je prorektorica.

Ona je iskazala nadu da će ovo biti dobra osnova za stvaranje veza između Univerziteta  i drugih institucija. 
Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, očekuje da iskustva sa ove manifestacije pomognu studentima da bolje razumiju poziciju RS, te  da jasnije sagledaju mogućnost za svoje aktivnije učešće u međunarodnim odnosima. 

''Evropsko visoko obrazovanje zahtijeva snažno povećanje trenda međunarodne mobilnosti studenata i akademskog osoblja. Visokoškolske ustanove u Republici Srpskoj moraju uspostaviti odnose i saradnju sa prestižnim evropskim univerzitetima, i na taj način doprinijeti internacionalizaciji visokog obrazovanja'', poručio je ministar Malešević.

Suzana Obradović, predsjednica Studentskog saveza Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, naglasila je da se ova akademija održava u sklopu manifestacije ''Dani studenata Univerziteta u Banjoj Luci''.

''Ideja za ovu Akademiju rodila se iz potrebe i želje da se studentima približi međunarodno pravo, procesi integracije i važnost diplomatije u spoljno političkim izazovima...'', kazala je i istakla da su međunarodno pravo i diplomatija od velikog značaja, te da utiču na život svih nas.

Poslije zvaničnog otvaranja, riječ su preuzele istaknute diplomate koje borave u BiH.

Ambasador Lars – Gunar Vigemark, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH,  govorio je o evropskom putu BiH, kao i o položaju mladih.

Prvog dana, govorilo se i o drugim temama, a među istaknutim govornicima bili su: Drahoslav Stefanek, šef kancelarije Savjeta  Europe u BiH, Anders Hagelberg, ambasador Švedske u BiH, Miloš Bogićević, pravni savjetnik Misije OSCE-a u BiH i Igor Ličina, službenik za ljudska prava u Misiji OSCE-a u BiH. 

U nastavku akademije, na Pravnom fakultetu 17. aprila 2018. godine, učesnicima se obratila dr Radmila Pejić, pomoćnik ministra prosvjete i kulture za visoko obrazovanje u Vladi RS.

''Posljednjih decenija međunarodni odnosi i diplomatija postali su područje velikog akademskog i profesionalnog interesa, jer su presudni za uspjeh zemlje u svijetu'', kazla je dr Pejić, naglašavajući da su stručnjaci iz ovih oblasti sve potrebniji.

''Društveno-ekonomske i političke promjeni evropski put  RS i BiH, zahtijevaju visokoobrazovan kadar koji će biti spreman da odgovori na sve izazove koji se postavljaju pred nas'', govori pomoćnica Pejić i izražava nadu da će ova Akademija postati tradicija.

Prof. dr Željko Mirjanić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, u obraćanju navodi da Pravni fakultet kao domaćin daje punu podršku ovakvim skupovima.

''Naš zadatak je da naše studente obrazujemo, učimo i upućujemo da idu u susret najvažnijim društvenim problemima'', kazao je dekan Mirjanić.

Po dekanovim riječima, da bi jedno društvo uspjelo ono mora imati sposobne mlade stručnjake, a koji će biti sposobni da se nose sa problemima.

Dekan navodi i da je i najvažnije ići u susret problemu, a ne čekati da nas nešto zadesi.

Zatim  se skupu obratila i prorektorica Antunović, i naglasila da studenti ovakvim aktivnostima, upravo pokazuju svoje organizatorske i liderske sposobnosti. 

''Univerzitet u Banjoj Luci uvijek daje podršku kada su u pitanju dobre i kvalitetne stvari i kada to doprinosi vidljivosti i internacionalizaciji našeg univerziteta'', kazala je prorektorica i još jednom uputila iskrene čestitike organizatorima Akademije na dobroj organizaciji.

U radu Akademije drugog dana, učešće je uzeo  Marius Miler - Henig, direktor fondacije Fridrih Ebert u BiH sa temom Mirovna sigurnost i politika.  

Nikola Minasi, ambasador Italije u BiH, govorio je o bilateralnim odnosima, dok je  Ljubinko Mitrović, ombdusman za ljudska prava u BiH, govorio je o stanju i zaštiti ljudskih prava u BiH iz perpsektive ombudsmana.

Među panelistima bio je i dr Nenad Baroš, advokat, profesor i počasni konzul Republike Kipar.

Dovdnevnu Akademiju međunarodno pravo i međunarodni odnosi, organizvao je Klub studenata Fakulteta političkih nauka i Studentski savez Pravnog fakulteta, u saradnji sa Studentskim parlamentom Univerziteta u Banjoj Luci.

Akademija je  dio manifestacije ''Dani studenata Univerziteta u Banjoj Luci''.


Video prilog

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7570/akademija-fpn-pf__5_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7570/akademija-fpn-pf__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7570/akademija-fpn-pf__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7570/akademija-fpn-pf__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7570/akademija-fpn-pf__4_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7570/akademija-fpn-pf__6_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7570/akademija-fpn-pf__7_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7570/akademija-fpn-pf__8_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7570/akademija-fpn-pf__9_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7570/akademija-fpn-pf__10_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7570/akademija-fpn-pf__11_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7570/akademija-fpn-pf__12_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7570/akademija-fpn-pf__13_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7570/akademija-fpn-pf__14_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7570/akademija-fpn-pf__15_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7570/akademija-fpn-pf__16_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7570/akademija-fpn-pf__17_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7570/akademija-fpn-pf__18_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7570/akademija-fpn-pf__19_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7570/akademija-fpn-pf__20_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7570/akademija-fpn-pf__21_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7570/akademija-fpn-pf__22_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7570/akademija-fpn-pf__23_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7570/IMG-8d9dffa1b1f936801c20c38b278613c2-V.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7570/IMG-a073d61682eb625102fdd7ac62c70157-V.jpg