Navigacija
Viber X logo

Obilježen Svjetski dan muzike

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svjetski dan muzike, 21. jun obilježen je nizom nastupa i koncerata na različitim lokacijama u Banjoj Luci.

Obilježavanje je počelo u vrtićima „Nataša“ i „Kockica“, te u prostorijama humanitarnog udruženja žena „Duga“. Zatim je nastavljeno svečanim otvaranjem koje je upriličeno u Kamernoj sali Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

„Umjetnička muzika koju mi njegujemo može se čuti i na mjestima gdje se inače čuje neka druga vrsta muzike koja kvari sluh, ali i dušu. Ono što slušate to vas određuje, tako i mislite i volite, zato je muzika važna”, rekao je tom prilikom prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Luka Kecman. 

Prorektor je naglasio i da rektorski tim daje punu podršku Akademiji i podsjetio da su prof. dr Saša Pavlović i prof. mr Branka Radošević-Miotrović bili inicijatori obilježavanja Svjetskog dana muzike.

Na svečanom otvaranju prisutne je pozdravila dekan Akademije umjetnosti prof. dr Sanda Dodik.
„Muzika mi znači mnogo. Ona je jedna od najznačajnijih stvari u mom životu. Ne govorim samo u o umjetničkoj muzici, nego uopšte muzika kao sastavni dio i profesije i života uopšte, nešto što nas kao i druge vrste umjetnosti obogaćuje, širi nam vidike, povezuje nas i oplemenjuje“, kazala prof. dr Sanda Dodik i naglasila da je njena želja da se narednih godina u obilježavanje Svjetskog dana muzike uključe i amateri muzičari.

Ona je pozvala amatere da sljedeće godine na 21. juni, ispred svojih kuća postave stolice i sviraju, a sve po ugledu na velike gradove.

„Cilj je da se muzika čuje iz svake ulice, svakog prostora i kutka našeg grada“, navela je prof. dr Sanda Dodik.

Nakon svečanog otvaranja, obilježavanje je nastavljeno i koncertom u atrijumu zgrade Gradske uprave Banja Luka, a umjetnici su nastupili i u zgradi Vlade Republike Srpske, kao i u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti RS.

Centralni dio manifestacije održan je ispred zgrade Gradske uprave, gdje je održan i defile, u kojem je jedan dio Policijskog orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova RS krenuo od robne kuće „Boska“, a drugi od Narodnog pozorišta RS, te su se sastali ispred Gradske uprave. U muzičkom defileu učestvovao je i hor Akademije umjetnosti  ,,A prima vista" i pjevačka grupa katedre za etnomuzikologiju Akademije.

Treba naglasiti da su u aktivnostima koje su održane 21. juna svoje učešće pored studenata i nastavnika Akademije umjetnosti i Policijskog orkestra MUP-a RS, uzeli i  predstavnici Konfucijevog instituta, učenici i profesori muzičke škole „Vlado Milošević“ iz Banja Luke, kvintet „BL brass“, mješoviti hor „Kastratonika“, Gradski tamburaški orkestar i plesni studio ,,POINT''.

Projekat Svjetski dan muzike 2019. godine ove godine i zvanično je podržan od strane Konfucijevog instituta, vinarije ,,Jungić’’ i Banjalučke pivare koji su ove godine i sponzori navedene manifestacije. Podrška je stigla i od strane Francuskog kulturnog centra.

Svjetski dan muzike počeo je da se proslavlja 1982. godine, na inicijativu nekadašnjem francuskog ministara kulture Žaka Langa koji je obavljajući tu dužnost shvatio da se u njegovoj zemlji mnogo ljudi bavi muzikom bilo da sviraju, amaterski ili profesionalno, neki instrument, pjevaju u horovima, samo za „svoju dušu“ ili na ulici za prolaznike. 

Evropska povelja o prazniku muzike potpisana je 1997. godine u Budimpešti, a potpisnice su bile Francuska, Češka, Španija, Italija, Grčka i Turska, te se ovaj praznik proslavlja  u više od 100 zemalja svijeta. 

Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci  2010. godine zvanično je „upisala“ grad Banju Luku u jedan od 400 gradova u svijetu koji obilježavaju ovaj dan.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9072/IMG-1e005e6ccdb587220db40d12f5c775e3-V.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9072/IMG-12065f688f9c67a4f841692c48d90d1c-V.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9072/IMG_4137.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9072/IMG_4130.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9072/IMG-e17b81fb9932435adcc35a21430cb6c3-V.jpg