Navigacija
Viber X logo

Doc. Čomić učestvovao na seminaru o obnovi šuma

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Docent na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci dr Dragan Čomić, učestvovao je na seminaru „Obnova šuma i Bonski izazov u istočnoj i jugoistočnoj Evropi”, održanom u Beogradu 16. i 17. decembra 2019. godine.

 Riječ je o seminaru organizovanom od strane Ujedinjenih nacija i  organizacija UNECE i FAO, a tokom kojeg je navedeno da zemlje istočne i jugoistočne Evrope treba da osmisle realna rješenja i ciljeve za obnovu šuma. Seminar je dao i motivaciju  za prevazilaženje mogućih izazova i pružio priliku da zemlje regiona razmotre strategije i pristupe, za privlačenje finansijskih sredstava potrebnih za obnovu i razmjene iskustva o degradaciji i obnovi šuma. Osim toga, nacionalni stručnjaci informisani su o mogućnostima na regionalnom i međunarodnom planu, a istaknuto je i da se za 2020. godinu planira skup na visokom nivou.

Treba naglasiti i to da su na skupu u Beogradu  učestvovali stručnjaci iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Sjeverne Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Turske i Ukrajine.

U okviru seminara, organizovano je i studijsko putovanje u Kovilje, gdje su učesnici imali priliku da se upoznaju sa konkretnim aktivnostima koje JPŠ ,,Vojvodinašume'' rade u cilju obnavljanja šumskih područja.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9639/VEL_2272.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9639/VEL_2269.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9639/VEL_2331.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9639/IMG_20191217_150815.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9639/DSN_7501.JPG