Navigacija
Viber X logo

Rektor Gajanin razgovarao sa ambasadorkom Države Izraela

Opšte

O jačanju saradnje između Univerziteta u Banjoj Luci i izraelskih visokoškolskih ustanova, 16. februara 2023. godine, razgovarali su rektor našeg univerziteta prof. dr Radoslav Gajanin i ambasadorka Države Izrael za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Tirani Galit Peleg.

Rektor Gajanin je tokom ovog sastanka istakao da Univerzitet u Banjoj Luci ostvaruje saradnju sa Hebrejskim univerzitetom. Kako je naveo rektor, do sada su uspješnu saradnju sa ovim univerzitetom ostvarili Poljoprivredni fakultet, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet, Prirodno-matematički fakultet, Filološki fakultet, te Medicinski fakultet.

,,Na osnovu znanja i iskustava saradnje sa univerzitetima iz Izraela, naš Poljoprivredni fakultet je uspješno realizovao projekat navodnjavanja po sistemu kap po kap na oglednoj parceli od 50 hektaraˮ, naveo je rektor i najavio da bi tokom ove godine Univerzitet u Banjoj Luci trebalo da posjeti delegacija Hebrejskog univerziteta.

S druge strane, kako je naveo, Medicinski fakultet je uspostavio saradnju sa Univerzitetom u Haifi.

,,Rezultat te saradnje je trebalo da bude osnivanje zajedničkog studijskog programa. Nažalost, to  je usporila pandemija virusa korona, ali očekujemo da aktivnosti na tom polju uskoro zaživeˮ, kazao je rektor i istakao da je za Univerzitet u Banjoj Luci od velikog značaja naučnoistraživački rad i međunarodna saradnja. Ovaj sastanak je bio prilika i da rektor informiše ambasadorku o aktivnostima vezanim za realizaciju projekta ,,Sajber akademijaˮ.

Tokom sastanka u kabinetu rektora ambasadorka Peleg upoznala je rektora i prorektore Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Dalibora Kesića i prof. dr Milicu Balaban o mogućnostima saradnje, kao i dodatnog usavršavanja koje pruža Država Izrael.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13092/rektor-gajanin-razgovarao-sa-ambasadorkom-drzave-izraela-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13092/rektor-gajanin-razgovarao-sa-ambasadorkom-drzave-izraela-03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13092/rektor-gajanin-razgovarao-sa-ambasadorkom-drzave-izraela-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13092/rektor-gajanin-razgovarao-sa-ambasadorkom-drzave-izraela-04.jpg