Navigacija
Viber X logo

Sinolozi UNIBL dio svjetske istorije

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Predstavnici Studijskog programa sinologije na Filološkom fakultetu i Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) učestvovali su 16. februara 2023. godine na onlajn sastanku sa profesorkom Su Baofang sa Univerziteta za strane jezike i kulturu u Pekingu povodom učešća u projektu pod nazivom „Istorija sinologa svijeta”.

Pored doc. dr Ljiljane Stević, koja rukovodi Studijskim programom sinologije, na ovom događaju učestvovale su i saradnice Sonja Stanković, MA i Anja Mudrenović, MA, te profesorka Konfucijevog instituta UNIBL Milana Bijelić.

Naime, riječ je o projektu koji podrazumijeva kreiranje baze podataka o sinolozima iz različitih dijelova svijeta, kojom bi se sačuvali akademski radovi, audio i vizuelni zapisi, biografije i akademske misli uskog kruga svjetskih stručnjaka iz ove oblasti. Pored toga, u planu je postavljanje stalne izložbe navedenog materijala na Univerzitetu u Pekingu, a cilj projekta je i da se kroz zasebne monografije i dokumentarne zapise predstave rezultati svih sinologa i uopšte razvoj ove naučne discipline u svijetu.Profesori i saradnici Filološkog fakulteta i Konfucijevog instituta UNIBL, a koji su ujedno i članovi Udruženja sinologa Centralne i Istočne Evrope, istakli su se svojim predanim radom i mnogobrojnim dostignućima na polju promovisanja kineske kulture i jačanja veza između Bosne i Hercegovine i NR Kine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13098/IMG_2424__1_.jpg