Navigacija
Viber X logo

Prijedor bi mogao dobiti studentski centar

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Pokrenuta je inicijativa da u Prijedoru bude izgrađen studentski centar u kojem bi bili smješteni Rudarski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci sa sjedištem u Prijedoru i Visoka medicinska škola, te učenički i studentski dom.

Ovo je jedan od zaključaka radnog sastanka održanog 9. oktobra 2023. godine na Rudarskom fakultetu.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin izjavio je da je imenovana radna grupa koja će u naredna dva mjeseca sagledati potrebe Prijedora za takvim centrom,  te da će projekat biti napisan u narednih šest do osam mjeseci. Kako je naveo, onda je potrebno tražiti sredstva za izgradnju kako od lokalne zajednice i Vlade Republike Srpske, tako i od privrednih subjekata.

,,Svi smo se saglasili da je to neophodno gradu Prijedoru. Smatram da takav centar gradu Prijedoru nedostaje odavno. Moramo insistirati na izgradnji takvog centraˮ, rekao je rektor i najavio novi sastanak na Rudarskom fakultetu krajem godine.

On je dodao da su čelni ljudi Prijedora podržali ideju da u sljedećoj školskoj godini u srednju školu bude upisano jedno odjeljenje smjerova koji se odnose na geološko inženjerstvo i rudarstvo, s obzirom na to da na tržištu postoji takva potreba.

Dekanica Rudarskog fakulteta prof. dr Svjetlana Sredić istakla je da je važno shvatiti značaj postojanja fakulteta koji školuje rudarske, geološke i inženjere zaštite životne sredine.

,,Zadovoljstvo mi je reći da smo ove godine upisali i veći broj studenata nego prethodnih godina”, rekla je prof. dr Svjetlana Sredić.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je da će studentima ovog fakulteta koji nisu iz Prijedora, a stanuju u hotelu ,,Prijedorˮ po subvencionisanoj cijeni od 60 KM mjesečno, ubuduće i ovaj trošak biti pokriven iz budžeta grada.

On je naveo da je u budžetu Grada Prijedora za učešće u finansiranju Rudarskog fakulteta planirano 27.000 KM i da će taj iznos biti uvećan za potpuno pokrivanje troška smještaja, te ponovio da će nastojati da sa višim nivoima vlasti otvori temu o studentskom centru i domu, za šta bi grad obezbijedio lokaciju.

Sastanku je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Prijedora mr Žarko Kovačević, prof. dr Vladimir Malbašić, prodekanice Rudarskog fakulteta prof. dr Dražana Tošić i doc. dr Ljubica Figun, kao i predstavnici Rudnika željezne rude ,,Ljubijaˮ i ,,Arselor Mital Prijedorˮ.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13667/IMG_9268.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13667/IMG_9270.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13667/IMG_9269.JPG