Navigacija
Viber X logo

Medicinski fakultet proslavio 45. godišnjicu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečana akademija povodom 45 godina uspješnog rada Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, na kojoj su uručene zahvalnice i priznanja najzaslužnijim pojedincima koji su doprinijeli razvoju ovog fakulteta, održana je 15. novembra 2023. godine, u KC ,,Banski dvorˮ.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin rekao je da je Medicinski fakultet za 45 godina kontinuirano napredovao u svim segmentima, a veoma često pravio prve korake u nekim novinama.

„Medicinski fakultet je prvi uveo studije na engleskom jeziku na prvom ciklusu studija. Plan je da i drugi studijski programi, osim medicine, budu dostupni na engleskom jezikuˮ, naveo je Gajanin.

,,Ono što posebno ističe ovaj fakultet jeste izlazak na tržište, što bi trebalo da slijede i drugi fakultetiˮ, kazao je rektor Univerziteta u Banjoj Luci.

Posebno je naglasio da ovaj fakultet ističe i naučna produktivnost, pogotovo kada je riječ o naučnim radovima koji se publikuju u međunarodno referentnim časopisima.

„Ako pogledamo unazad, više od 3.000 doktora završilo je Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci. U zdravstvenom sistemu Republike Srpske gotovo da ne možete naći nekoga da nije završio ovaj fakultetˮ, naveo je dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Ranko Škrbić.

On je posebno istakao kvalitet nastave koja se ogleda i kroz predavanja na engleskom jeziku, zbog čega iz godine u godinu imaju sve veću zainteresovanost studenata iz inostranstva.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić istakao je da je ovaj fakultet obrazovao dobar i stručan medicinski kadar, koji se nalazi na vodećim pozicijama mnogih klinika u Srpskoj i svijetu.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske doc. dr Željko Budimir rekao je da Vladu Srpske raduje činjenica da je Medicinski fakultet upisalo 130 stranih studenata koji dolaze iz raznih zemalja, od Azije do Evrope.

„Medicinski fakultet ima kontinuitet razvoja i nadam se da će izgradnja medicinskog kompleksa, gdje će biti spojeni obrazovanje u srednjoj školi sa visokim obrazovanjem, a sve to u saradnji sa Univerzitetskim kliničkim centrom Srpske, doprinijeti boljem studiranju zdravstvenih i medicinskih nauka i omogućiti naučnoistraživački rad u oblasti medicineˮ, kazao je Budimir.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske akademik prof. dr Rajko Kuzmanović, savjetnik predsjednika Republike Srpske Marko Romić, predsjednica Upravnog odbora i generalni sekretar Univerziteta prof. dr Biljana Antunović i mr Đorđe Markez, prorektori i dekani članica Univerziteta, te brojni gosti.

Univerzitet u Banjoj Luci pokrenuo je inicijativu za osnivanje Medicinskog fakulteta još 1976. godine, a cilj je bilo obrazovanje stručnjaka sa visokom stručnom spremom i stručnim nazivom doktor medicine. Pripreme su trajale skoro dvije godine, a Medicinski fakultet osnovan je 17. marta 1978. godine, rješenjem Skupštine opštine Banje Luke. Republički sekretarijat za obrazovanje, nauku, kulturu i fizičku kulturu SR BiH svojim rješenjem od 21. novembra 1978. godine dao je definitivnu saglasnost za početak rada Medicinskog fakulteta. U prvoj generaciji bila su 152 studenta, a prvo predavanje održano je 15. novembra 1978. godine u „Banskom dvoruˮ.

Od tada do danas, prateći svjetske trendove u obrazovanju, Fakultet je krenuo u smjeru pokretanja novih studijskih programa. Osim integrisanih studijskih programa – medicina, dentalna medicina i farmacija, licencirani su i novi studijski programi zdravstvenog usmjerenja – babištvo, fizioterapija, radiološka tehnologija, sestrinstvo, sanitarno inženjerstvo i medicinsko-laboratorijska dijagnostika.

Medicinski fakultet ima sva tri ciklusa studija – devet studijskih programa na osnovnim studijama, na drugom ciklusu studija – master zdravstvenih studija, kao i treći ciklus studija biomedicinskih nauka.

Na ovom se fakultetu usavršavaju i razvijaju metode naučnoistraživačkog rada, organizuje se sistemsko praćenje stručnih i naučnih dostignuća te se pripremaju kadrovi za samostalan stručni i naučnoistraživački rad. Fakultet organizuje i obavlja stalno stručno usavršavanje kadrova u oblasti zdravstva, i to u skladu sa savremenim dostignućima iz te oblasti, a posebno se bavi podizanjem i usavršavanjem naučno-nastavnog podmlatka u skladu sa reformom visokog obrazovanja, te učestvuje u naučnoistraživačkim projektima iz svih medicinskih disciplina. Učesnik je projekta reforme medicinskih fakulteta u BiH u skladu sa Bolonjskom deklaracijom i Evropskom reformom visokog obrazovanja.

Foto: Dejan Desnica

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13784/8288.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13784/8258.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13784/8276.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13784/8245.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13784/8299.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13784/8354.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13784/8417.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13784/8396.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13784/8535.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13784/8551.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13784/8568.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13784/8563.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13784/8573.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13784/8631.jpg