Navigacija
Viber X logo

Počeo 16. naučno-stručni skup ,,Studenti u susret nauciˮ

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Multidisciplinarni naučno-stručni skup ,,Studenti u susret nauciˮ (StES) otvoren je 23. novembra 2023. godine.

Ovogodišnji StES, koji se održava po 16. put, otvorio je ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske doc. dr Željko Budimir.

Ministar je izjavio je da je strateški cilj resornog ministarstva da omogući mladima da unaprijede i iskoriste svoj potencijal u naučnom i istraživačkom radu.

Budimir je naveo da je multidisciplinarni naučno-stručni skup „Studenti u susret nauciˮ prilika da studenti pokažu znanje u više naučnih oblasti.

„Posebno je važno što studenti ovo samostalno organizuju, uz podršku profesora, što ukazuje da imaju kapacitet da napišu radove, da ih publikuju i da to bude u rangu sa sličnim aktivnostima iz regionaˮ, rekao je ministar i istakao značaj učešća studenata u naučnim i istraživačkim aktivnostima, te naveo da resorno ministarstvo izdvaja znatna sredstva za ove aktivnosti.

„Tako smo ove godine izdvojili 200.000 KM za studentske konkurse i projekteˮ, naglasio između ostalog Budimir.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin rekao je da je ovaj naučni skup jedna od najznačajnijih projektnih aktivnosti Univerziteta, jer doprinosi afirmaciji studenata u naučnoistraživačkom radu.

„Naročito sam zadovoljan jer ovaj skup svake godine okuplja sve veći broj učesnika, te, što je evidentno, da su naučni radovi brojniji, ali i kvalitetnijiˮ, izjavio je rektor.

,,Interdisciplinaran karakter skupa omogućuje studentima različitih afiniteta da se istaknu i promovišu, te prezentuju svoja naučno-stručna dostignuća, ali i dobiju uvid u naučna dostignuća studenata drugih univerzitetaˮ, poručio je rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin.

Predsjednik organizacionog odbora naučnog skupa Andrej Ševa rekao je da je ovogodišnji skup okupio 140 učesnika iz cijelog svijeta, te da je skup podijeljen u šest naučnih oblasti.

Svečanom otvaranju StES-a prisustvovali su i prorektori Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Milica Balaban, prof. dr Aleksandar Ostojić i prof. dr Kristina Pantelić Babić, kao i savjetnik predsjednika Republike Srpske Marko Romić, dekani i profesori članica Univerziteta i drugi gosti.

„Studenti u susret nauciˮ tradicionalni je studentski naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem, u organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci. Suorganizator skupa je Univerzitet u Banjoj Luci, a pokrovitelj Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske.

StES je prvi put organizovan 2008. godine, sa ciljem da se studentima otvore vrata prema nauci i istraživanju, te novim tehnologijama. Pravo učešća imaju studenti svih ciklusa studija i mladi istraživači starosti do 30 godina. U prethodnih petnaest godina StES je okupio studente iz svih dijelova svijeta, poput studenata iz SAD, Rusije, Velike Britanije, Njemačke, Kine, Turske, Indije, Španije, Slovenije, Francuske, Češke, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i drugih.

Foto: Dejan Desnica

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13804/IMG_0551.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13804/IMG_0546.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13804/IMG_0547.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13804/IMG_0545.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13804/IMG_0541.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13804/IMG_0537.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13804/IMG_0552.JPG