Navigacija

S-25 - Urbana sociologija

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Sociologija
Naziv Urbana sociologija
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
S-25 obavezan 4 2P + 2V 6.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    upisan četvrti semestar Uslovi pohađanja predmeta i polaganja ispita iz predmeta bliže su definisani u Odluci o praćenju i vrednovanju rada studenata u školskoj 2013/2014. godini Fakulteta političkih nauka.
    Ciljevi izučavanja predmeta
    U predmetu se analizira odnos društva i urbanog rasta i razvoja. Proučavaju se aspekti modernog koncepta grada u odnosu na potrebe i vrijednosti savremenog društva, a što se dovodi i vezu sa kvalitetom života u urbanim sredinama. Urbana sociologija analizira različite teorijske pristupe u predmetu svog pručavanja, a akcenat stavljja na savremene urbane teme kao što su: urbanizacija, postsocijalistička transformacija, kapitalistički gradovi, prostorna segregacija, džentrifikacija, urbani prostor, stambena politika urbanog razvoja, uloga i položaj pojedinaca u modernom gradu itd.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Studenti će biti osposobljeni da samostalno uviđaju savremene procese u gradu koji se odnose na prostorno širenje, kvalitet života u gradu kao i ulogu te položaj čovjeka u urbanoj sredini. Takođe, studenti će biti obučeni da samostalno analiziraju i uviđaju procese postsocijalističke transformacije, kao i da analitički i kritički pristupe problemu urbane segregacije, urbane obnove itd. Teorijski uvid iz ovog predmata omogućuje studentima da kroz prizmu aktera u kreiranju urbanog prostora procijene značaj i poziciju istih kroz prizmu uticaja i moći, što će ih osposobiti za izgradnju vlastitih stavova i pozicioniranja u urbanom realitetu.
    Sadržaj predmeta
    1. Upoznavanje studenata sa predmetom i predispitnim obavezama 2. Urbana sociologija-Čikaška škola 3. Istorijski razvoj gradova 4. Karakteristike socijalističkih gradova-kvalitet života u urbanom sredini, stambena politika i problem podurbanizovanosti 5. Koncepti prava na grad i urbane revolucije- A. Lefevr i D. Harvi 6. Karakteristike kapitalističkih urbanih sredina- prostorni koncepti razvoja gradova 7. Akteri u kreiranju urbanog prostora- M. Basan (prvi kolokvijum) 8. Uzrupacije javnih prostora i izmjene koncepta javnosti 9. Urbana segregacija- prostorna distribucija socijalnih razlika 10. Procesi džentrifikacije nasuprot procesa getozacije 11. Urbani prostor kao medij moći i kontrole 12. Privatizovani i poluprivatizovani kontrolisani prostori. 13. Globali gradovi- S. Sasen 14. Društveni aspekti i konsekvence visoke stambene i poslove gradnje (drugi kolokvijum) 15. Budućnost gradova
    Metode izvođenja nastave
    Koriste se verbalne metode i to monološka, dijališka i metoda razgovora. tokom kolokvijuma koristi se pisana metoda.
    Literatura
    1. Pušić, Lj. (2015). Grad društvo, prostor. Beograd: Zavod za udžbenike.
    2. Petrović, M. (2009). Transformacija gradova: ka depolitizaciji urbanog pitanja. Beograd: Institut za sociološka istraživanja.
    3. Vujović, S. Petrović, M. (2005). Urbana sociologija. Beograd: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.
    4. A. Mirkov. (2017), Socijanla održivost grada: izazovi neoliberalne burbane politike, Čigoja štampa
    5. Petovar, K. (2003). Naši gradovi između države i građanina. Beograd: Geografski fakultet.
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Studenti u toku semestra imaju dva kolokvijuma (po 20 bodova) i imaju obavezu da prezentuju seminarski rad ili referat po zadanoj ili samostalno odabranoj temi (5 bodova). Za prisustvo nastavi i vježbama ostvaruju maksimalno 5 bodova. Usmeni dio ispita se izvodi u ranije definisanim terminima ispitnih rokova
    Posebna naznaka
    nema