Navigacija

OA07ZGN - Zaštita graditeljskog nasljeđa

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Arhitektura
Naziv Zaštita graditeljskog nasljeđa
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OA07ZGN obavezan 6 1P + 1V 3.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Istorija arhitekture i naselja 1, Istorija arhitekture i naselja 2 i Istorija arhitekture i naselja 3 Završene predispitne obaveze
Ciljevi izučavanja predmeta
Upoznavanje studenata sa osnovnim principima i metodologijom zaštite graditeljskog nasljeđa. Cilj izučavanja predmeta je sticanje saznanja o osnovnim pojmovima u oblasti zaštite graditeljskog nasljeđa
Ishodi učenja (stečena znanja)
Stečena osnovna znanja o doktrini, principima, metodama proučavanja, zaštite i obnove pojedinačnih građevina i prostornih kulturno-istorijskih cjelina. odnosno graditeljskog nasljeđa u cjelini.
Sadržaj predmeta
Uvodno predavanje, Istorija, prošlost, nasljeđe. Pojam graditeljskog nasljeđa i kulturnog dobra, vrste kulturnih dobara u RS. Osnovni pojmovi u oblasti zaštite graditeljskog nasljeđa. Istorija zaštite graditeljskog nasljeđa u svijetu-stari vijek. Istorija zaštite graditeljskog nasljeđa u svijetu-srednji vijek, odnos istoriografije i nasljeđa. Istorija zaštite graditeljskog nasljeđa u svijetu, renesansa. Istorija zaštite graditeljskog nasljeđa u svijetu, klasicizam, romantizam. Istorija zaštite graditeljskog nasljeđa u svijetu, biološka zaštita, aktivna zaštita. Istorija zaštite graditeljskog nasljeđa u regionu. Savremeni doktrina i principi proučavanja i zaštite nasljeđa. Pravna zaštita graditeljskog nasljeđa, međunarodne konvencije, povelje, agende, preporuke. Proučavanje graditeljskog nasljeđa - metode. Pomoćne discipline. Vrste, vrednovanje i kategorizacija kulturnih dobara.
Metode izvođenja nastave
Predavanja, vježbe, konsultacije
Literatura
  1. Nenadović S, Zaštita graditeljskog nasleđa, Beograd, 1980.
  2. Brguljan V, Pravna zaštita, Beograd 2000.
  3. Kulturno nasleđe, Izbor najznačajnijih dokumenata Saveta Evrope, Beograd 2004.
  4. Zakon o kulturnim dobrima, Službeni glasnik RS 11/95
  5. Jokileto Y, A History of Architectural Conservation, Oxford 1999.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Predispitne obaveze studenata su dva pozitivno ocijenjena kolokvijuma, prisustva na vježbama i pozitivno ocijenjeni seminarski radovi. Studenti koji dobiju pozitivne ocjene na oba kolokvijuma su oslobođeni polaganja završnog ispita i broj osvojenih bodova na kolokvijumima se prenosi u bodove ispita. Kolokvijumi su obavezna provjera znanja.
Posebna naznaka
Nema