Navigacija

R2TIB2 - Tehnologija izrade bušotine II

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije drugog ciklusa
Studijski program Rudarsko i geološko inženjerstvo
Naziv Tehnologija izrade bušotine II
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
R2TIB2 izborni 2 2P + 3V 7.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
- -
Ciljevi izučavanja predmeta
Cilj predmeta je upoznavanje sa proračunima i procesima koje je neophodno izvesti prilikom izrade bušotine.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Praktično i teoretsko znanje studenta da uspešno može da projektuje bušotinu za naftu ili gas. Projektuje se oprema i alati za izradu bušotine u svim fazama izrade bušotine .
Sadržaj predmeta
Uvodno predavanje, upoznavanje studenata sa ciljevima i koncepcijom predmeta, prikaz izvođenja nastave i pregled nastavnih jedinica, pregled preporučene literature. Mehanizam formiranja kratera dletima; Parametri od uticaja na brzinu bušenja; Tehnički pokazatelji i mehanička brzina bušenja; Kriterijumi efikasnosti rada dleta; Prihvat bušaćeg alata i tehnika instrumentacije; Alati za instrumentaciju u kanalu bušotine; Teškoće u procesu bušenja; Izbor sigurnosne opreme na ušću bušotine; Kontrola dotoka slojnog fluida u kanal bušotine; Podešavanje visine stuba i vremena vezivanja cementne kaše; Primena pritiska na površini na kraju cementacije; Primena specijalnih cementnih kaša; Cementacija geotermalnih bušotina.
Metode izvođenja nastave
Izvođenje nastave se odvija kroz teorijska predavanja, izradu seminarskog rada i kolokvijume/testove. Takođe za studente su predviđene kao dodatni vid učenja i konsultacije sa nastavnikom i asistentom.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Pohađanje nastave 5 bodova Aktivnost na nastavi 5 bodova Seminarski rad 30 bodova Kolokvijum 10 bodova Završni ispit 50 bodova Ukupno: 100 bodova
Posebna naznaka
Studenti su obavezni da pohađaju nastavu, da rade vježbe, polože kolokvijume i završni ispit.