Navigacija

ZPGP - Zeleni prostori grada i pejsaža

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije drugog ciklusa
Studijski program Arhitektura i urbanizam
Naziv Zeleni prostori grada i pejsaža
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
ZPGP izborni 1 2P + 4V 9.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Nema. Nema.
Ciljevi izučavanja predmeta
Osnovni cilj programa jeste sticanje teorijskih i metodoloških znanja iz oblasti dizajna zelenih prostora, s naglaskom na specifične kompetencije, kao i ovladavanje tehnikama za urbanu transformaciju zelenih prostora. Razumijevanjem odnosa između različitih prostornih elemenata, društvenih procesa, i izgrađenog i prirodnog okruženja, studenti treba da budu osposobljeni za izradu projekata u profesionalnoj praksi. Razvijanjem i primjenom teorijskih i metodoloških znanja, studenti treba da sveobuhvatno promišljaju i analiziraju problemske zadatke, prepoznaju probleme i potencijale, i definišu ciljeve i smjernice za dizajn zelenih prostora usklađen sa principima održivog razvoja i ekološke rezilijentnosti. Takođe, studenti treba da njeguju posvećenost društvenim obrascima i kontekstualnim uslovima prostornog dizajna prije nego želju za proizvodnjom kvalitetne estetike zelenih prostora.
Ishodi učenja (stečena znanja)
- Svijest o značaju koncepta održivosti i rezilijentnosti u planiranju i projektovanju zelenih prostora u lokalnom i nacionalnom kontekstu; - Sveobuhvatno razumijevanje kreativnog procesa pejzažnog dizajna i mogućnosti kreiranja otvorenih prostora u kontekstu urbane zelene matrice korišćenjem specifičnih tehnika i alata za analize i prostornu procjenu; - Sveobuhvatno znanje integralnog pristupa planiranja i projektovanja sistema zelene infrastrukture, posebno uređenja i ambijentalno-funkcionalne organizacije zelenih prostora; - Znanje i vještina kritičkog mišljenja i sposobnost primjene uspješnih razvojnih pristupa na planiranje i oblikovanje zelene matrice, u okviru sopstvenih istraživačkih interesa, u različitim prostornim razmjerama i za različite vremenske periode sa procjenom posljedica varijantnih izbora.
Sadržaj predmeta
- Teorijski uvod u oblast urbane ekologije i uloge ekosistema u urbanim prirodnim procesima, kao i znanja o sistemu zelene infrastrukture kao funkcionalne komponente urbane matrice. Poseban akcenat je na prostornom kontekstu, značenju i potrebi za dizajnom zelenih površina i mreža u urbanim sredinama. - Komparativnom analizom ekonomskih, društveno-kulturnih i političkih obrazaca, kontekstualnih uslova i različitih pristupa i alata prostornog dizajna sa principima održivog razvoja i ekološke rezilijentnosti utvrđuju se smjernice za integrisani pristup planiranju i projektovanju zelenih prostora. - Definišu se prirodni, stvoreni i opšti faktori koji utiču na dizajn, arhetip i razvoj zelenih prostora gradova. - Utvrđuje se prostorno-funkcionalna organizacija zelenih prostora, vegetacijski oblici kao osnovne komponente oblikovne strukture, pejzažno-arhitektonski elementi i tipološke karakteristike zelenih prostora u odnosu na podneblje, dominantan sadržaj i stil u multidisciplinarnim okvirima.
Metode izvođenja nastave
- Teorijska nastava / predavanja. - Praktična nastava / vježbe. - Terenski rad / analiza i mapiranje projektne lokacije. - Studenti tokom semestra izrađuju projekat uređenja odabranog zelenog prostora prolazeći kroz kreativni proces izrade, od definisanja zadatka, preko prostorno-ambijentalne analize lokacije i konceptualizacije rješenja, do izrade kompozicionog plana i oblikovanja detalja.
Literatura
  1. Benson, J. F. and M. H. Roe (2000). Landspace and Sustainable. London: Spon Press.
  2. Jha, A. K., Miner, T. W. and Z. Stanton-Geddes (2013). Building Urban Resilience: Principles, Tools and Practice. Washington: International Bank for Reconstruction and Development / The World Bank.
  3. Maciocco, G. (2008). Urban and Landscape Perspectives. Volume 2. UK: Springer Science+Business Media B.V.
  4. Mander, Ü., Brebbia, C. A. and E. Tiezzi (2006). The Sustainable City IV: Urban Regeneration and Sustainability. UK: WIT Press.
  5. Treib, M. (2008). Representing Landscape Architecture. London: Taylor & Francis.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Aktivnost na nastavi - 5 poena Grafički rad - 60 poena Kolokvijumi - 20 poena Završni ispit - 15 poena
Posebna naznaka
Nema